nedjelja, 27. listopada 2013.

Zakon Katoličke Crkve



Crkveni zakon nije izvor vjere nego ptvrda katoličke vjeroispovijesti
Evanđelje po Luki, glava 6, redak 18.20
18 nagrnuše da ga slušaju i da ozdrave od svojih bolesti. I ozdravljali su oni koje su mučili nečisti dusi.
20 On podigne oči prema učenicima i govoraše: "Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje!


Isus govoraše da je došlo kraljesvstvo Božije siromasima, žalosnima, gladnima, onima čista srca, milosrdnima i progonjemnima zbog pravednosti i zbog Imena Njegova. Neki će to na brzinu protumačiti da je Isus zapravo svima velika utjeha, ali tu ima puno više od obične i ljudski shvaćene utjehe. Tu se radi o nečemu što je povezano s ozdravljanjem od nečistih duhova.
Čisti duhovi nisu žalosni, poste s radošću, prostodušni su kao najveći siromasi u tijelu, u životu i u imanjima. Čisti duh je onaj koji lako odolijeva pohlepi i požudi i nema oholosti u sebi nego je skrušen i ponizan.
“Ozdravljali su oni koje su mučili nečisti dusi”, pripovijeda nam Sveti Luka, apostol Kristov kojega je netom prije izabrao Gospodin s ostalim svojim apostolima. U to vrijeme, Isus je utemeljio u apostolima svoju Crkvu. Potom je odmah ozdravljao silno mnoštvo, a to ozdravljanje će biti poslanje Njegove Crkve.

Blago onima koji dolaze Kristu, k Njegovim učenicima po ozdravljenje. Samo ponizan duh može doći po ozdravljenje, duh koji priznaje da treba ozdravljenje i vjeruje da ga jedino Krist u svojim apostolima koji su Njegova Crkva može ozdraviti. Nečisti duhovi bježe od čista srca, bježe od Isusa. Oni koji Isusu prilaze već su u samoj svojoj namjeri prostodušni, gladni i žedni bolesnici koji pravilno postupaju, u pravu su, u njima postoji zrno pravednosti. Oni su to koji već vjere imaju, a koji nešto imaju, njima će se još nadodati. Koji samo misle da imaju, njima će se oduzeti ono što misle da imaju. Da bi ozdravili potpuno, siromasi prilaze Isusu i nagrnuše da Ga slušaju. Oni koji misle da su zdravi i pravedni, ne slušaju Isusa, bježe od Njega, Isus istjeruje nečiste duhove iz mnoštva. Dakle, u mnoštvu koje dolazi k Isusu i sluša Ga, nalaze se vjernici.

Kako onda dolazi do toga da su ozdravljali oni koje muče nečisti dusi?
Ne znači da su takvi bili nečisti zaista nego su “ih mučili nečisti dusi”, takvi su bili svjesni da će im Isus pomoći. Takvi su bili zapravo u duši čisti Kristovi siromasi koji znaju da kod njih nešto nije u redu, a ne znaju što i kako se toga riješiti. Nečisti dusi su bili sigurno dusi praznovjerja i štovanja raznih i mnogih lažnih bogova.

Nečisti dusi su oni koji vladaju u čovjeku kada čovjek pokuša slijediti zakone pa čak i vjerske običaje i zakone. Oni pokušavaju po zakonima živjeti, ali nemaju ljubavi u sebi i nemaju stoga niti razumijevanja duha zakona. Zakon vjerski pomaže rađanju nečistoga duha, duha lošega štovanja i prazne vjere.

Prazna se je vjera poavljivala prije nego što je nastupio među ljude Gospodin Isus koji je Ljubav sama i koji je svoju ljubnav izravno predavao ljudima te ih liječio i nadopunjavao njihova nastojanja oko vjerskoga života.
Vjerski običaji i zakoni Crkve dobri su kada čovjek u vjeri i ljubavi spozna bolje Gospodina pa može u zakonima provjeriti da je to što je u vjeri spoznato, već odavno zapisano od nadahnutih Božjih službenika.
Zakon vjere, Crkvene zapovijedi i savjeti potvrđuju vjerniku da je na pravom putu do Boga, oni nisu izvor vjere nego potvrda vjere koja odlazi u obliku zakona u svijet, među pogane. Zakon nije zato da se neznalački pokuša slijediti i u njega vjerovati bez ljubavi Kristove nego zakon Crkve nastaje kao posljedica kršćanske vjeroispovijesti.

Samo u velikoj vjeri i znanju koje je staro gotovo pet tisuća godina, još od Izrela, može se pravilno tumačiti Sveto Pismo. Obimno iskustvo vjere i napisani zakoni Katoličke Crkve pomažu neizmjerno da se svaki novi vjernik potvrdi u vjerskoj istini. 2810 612



Nema komentara:

Objavi komentar