subota, 12. listopada 2013.

Jonin potpis



Jonin potpis
Kad je jedna žena blagoslovila Isusa, Pomazanika jer je vidjela Njegovu veličinu pa možda pomislila kako mora biti blagoslovljena ona osoba od koje je potekao Sin Čovječji te blagoslovila zbog toga majku Njegovu, On joj odgovori da je još više  blagoslovljen onaj koji Boga sluša.

Evanđelje po Luki, glava 11, redak 28
28 On odgovori: "Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!"
Tim riječima Isus je uzvratio blagoslov onoj ženi, pojasnio je kakav mora biti čovjek koji je zaista blagoslovljen i dao barem naslutiti toj ženi da je Njegovo porijeklo Božansko i da Mu je majka i sve Njegovo samo Gospodin Otac na nebesima.
Tada je rekao kako teško zapravo ljudi vjeruju Njegovim proročkim riječima i slavnim djelima koja je činio.

Evanđelje po Luki, glava 11, redak 32
32 Ninivljani će ustati na Sudu s ovim naraštajem i osuditi ga jer se obratiše na propovijed Joninu, a evo ovdje i više od Jone!"

 No, odmah potom daje i dobre i pozitivne upute kako čovjek neće moći skrenuti od istinske vjere. Tko vjeruje, taj i govori ljudima o Isusu kao da donosi svjetlo.

Evanđelje po Luki, glava 11, redak 35
35 Pazi dakle da svjetlost koja je u tebi ne bude tamna.

Redoslijed kojime donosi evanđelist Luka, koji bijaše sjajan pripovijedač, Radosnu vijest potvrđuje kako treba shvatiti u puno širem smislu Isusove sažete riječi. Tko je mislio da je blažena zemaljska majka Boga našega, taj već nije vjerovao da je Isus Božji Sin, odnosno Duh Boga živoga. Taj ne može razmišljati izvan svojih zemaljskih i običnih ljudskih okvira, a to znači da nije prosvijetljen u vjeri. Ona žena, iako je susrela Gospodina i uočila da je On nešto drugo i netko poseban, nije zaista povjerovala kao što je, primjerice povjerovao obraćenik Pavao ili čitav obraćeni narod Ninivljana. Ono jedino što je zaista znak s nebesa jest znak Jone, proroka, znak onoga koji je blizak Gospodinu pa neprekidno Gospodina sluša i naviješta ljudima, a naviješta zato jer vidi kako mnogi drugi uopće nisu tako blizu Gospodina. Kada bismo svi bili tako vjerni i dobri vjernici kao što mislimo da jesmo, ne bismo se mrzili i naše međusobno razumijevanje u Gospodinu bi bilo nezamislivo drugačije i puno, puno jasnije. Činjenica je da se niti približno dobro ne razumijemo kao kršćani koji misle, svatko za sebe, da su blizu Gospodinu. Još je teža činjenica da mnogi misle, ali ne izgovaraju glasno svoje vjerovanje u Krista, a to je ono na što i upozorava Isus u ovom dijelu Lukina Evanđelja. 1310 052


Nema komentara:

Objavi komentar