nedjelja, 8. rujna 2013.

Selekcija



Selekcija
Silno je mnoštvo putovalo s Tobom, Gospodine, a Ti si se gušio od zaslijeplijenih bubrega i srdaca. Nije moguće da su svi krenuli ispiti s Tobom onu Tvoju čašu, to bi značilo da i nije bilo potrebe izvršiti Tebi svoj poziv silaska među ljude; ta, kad su tako svi vjerni, nema se tu koga spašavati. Bubrezi su vikali o pukoj znatiželji, želji za senzacijama i čudima, srca su vikala kako su nezadovoljna i tužna, mnogi problemi – puno križeva – išlo je za Tobom u mnoštvu, očekujući slavni čas uzdizanja Tvoga na tron i početak kraljevanja u idealnoj pravnoj državi. Taj magični čas kada se dogodi, oni će ga prvi vidjeti, a problemi će se početi riješavati sami od sebe. Tako su vikala srca i šaputali bubrezi mnoštva koje Te je slijedilo.
Okrećeš se i vidiš kako majke povlače za sobom svoju dječicu, muškarci prate Te sa svojim ženama i govoriš im kako bi se morali usredotočiti više na put ispred sebe kojim hode i  na kojem si Ti na čelu, Ti si Taj kojega moraju povlačiti za sobom i pratiti te ispustiti iz ruke svoje bližnje, osloboditi svoje ruke i noge, svoja srca kako bi se mogli primiti svatko sam za Tebe, kako god zna i umije. Ne čuju Te, pripovijedaju među sobom, došaptavaju se bubrezi sa srcima i očevi sa svojim sinovima jedincima i nasljednicima. Žene se guraju koja će prije i bliže prići i pogurnuti svoju obitelj pred Tebe.
Ne vidiš čista srca. Treba načiniti selekciju jer, ako ovako nastavi mnoštvo za Tobom hoditi, anđeoske vojske imat će posla s vlastima ovima i poglavarstvima onima, a onda nećeš moći sam ispiti svoj kalež.

Lk 14,25.27
25 S njim je zajedno putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im:
27 I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!"

Neki su valjda čuli, neki su zastali na tom putu i odmah otpali jer su pomislili kako nisi vjerodostojan Kralj kojega su očekivali, pomisliše da nisi Ti Taj Mesija.
Krenuo si dalje, ali ne vidje opet čista srca, neki su se dvoumili kako da sada ponesu križeve kad Ti zahtijevaš da oslobode se svega kako bi bili bliže Tebi. Kako će samo neko dijete, kojega treba pustiti iz naručja, naći Tebe i kako ostaviti dijete svoje pa ići za Tobom? Nadaše se da će Tebi u ruke povjeriti svoje bližnje i sve svoje nevolje, a Ti sada govoriš kako križeve je bolje ponijeti sve sa sobom i onda ipak slijediti Te.
Uzvrpoljiše se obitelji čitave i potražiše jedni druge te se raštrkaše.
Ostade malo ljudi od mnoštva koji krenuše za Tobom dalje.
Nastavljaš hoditi na svojoj stazi i govoriš tiše.

Lk 14,34
34 "Dobra je sol. Ali ako i sol obljutavi, čime će se ona začiniti?

Ne gledaš više oko sebe, mnoštvo je bubrega i srdaca prestalo gušiti Tvoju dušu. Znaš da su zaostali i ne okrećeš se. govoriš samo, gledajući pred sebe, zaključujući kako je selekcija izvršena.

Lk 14,35
35 Nije prikladna ni za zemlju ni za gnojište. Van se baca. Tko ima uši da čuje, neka čuje!"

I Ti čuješ, čuješ otkucaje jednoga čistog srca koje ide za Tobom i pamti što govoriš, čuva u sebi i zapisuje Tvoje riječi. 809 1228



Nema komentara:

Objavi komentar