utorak, 10. rujna 2013.

Kako izabrati pravu osobu



Kako izabrati pravu osobu
Evanđelje po Luki, glava 6, redak 12
 12 Onih dana iziđe na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu

Tvoje su molitve većinom bile česte i kraće, naročito Tvoje riječi kada si visio uzdignut na križ. Kratka je molitva “Oče naš” koju si nas naučio, tako je čita i jednostavna. Nema u njoj želja prepuno.
Samo kraljevstvo Tvoje premilosrdno i volja Tvoja da bude i da dođe.
U molitvi toj Ti slaviš Oca na nebesima i u zahvalama obilno nas učiš govoriti.

 Zapravo si nekako uvijek stanovao na Gori. Znak da si se približavao Nebu. A rekao si da se možemo pomoliti i u svojoj sobi. i u svojim stanovima možemo se uspeti na Goru, bliže Nebu, iako imamo krovove nad glavama.
Jednom je jedan vjernik zaista otišao na krov neke kuće te vikao iz svega glasa kako Te ljubi. Zaista Ti je blizu prišao, iako je zapravo molio u srcu svome i od svega srca te u isto vrijeme radio najpametniji posao na svijetu, naviještao je Tvoju savršenu ljubav.

U muci si molio dugo, u Getsemaniju. Molio si dok se ne smiri Tvoje srce uzdrhtalo.
Učio si kako je molitva razgovor s Ocem i utjeha te nadahnuće veliko i kako možemo po cijele dane moliti i zboriti, i raditi.


Onih dana, kada si izišao na Goru pomoliti se, proveo si cijelu noć u molitvi. Izgleda da je to bila jedna od najvećih i najduljih molitvi i razgovora i dogovaranja među Vama. Nisi prestajao moliti do jutra. Pripremao si se dulje nego kada si išao na muku i Križni put. Bio si usredotočen, sve više i sve bliže Ocu. Bio si više na Nebu nego na zemlji, čak i više nego tada kada si se preobrazio i kada su sišli k Tebi Mosjsije i Ilija. Već je svitala zora, novi dan je dolazio, a Ti si držao za shodno ostati u molitvi kao da si imao zaista važan posao pred sobom i zaista temeljit razgovor s Ocem. Je li to bila molitva za prosvijetljenje, molitva za sve vjekove, molitva iz Neba, iz vječnosti? Tako meni izgleda, pripremao si se, potpuno uronjen u molitvu. Posao koji je predstojao nije smio biti izvršen olako ili pogrešno. Bilo je to nešto zaista značajno što si moaro učiniti.

Evanđelje po Luki, glava 6, redak 13
13 Kad se razdanilo, dozva k sebi učenike te između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima:

Ustoličio si Katoličku Crkvu, svoj saziv svetih, učenike s kojima ćeš sklopiti novi Savez, utemeljen na onome starome, ali nešto potpuno drugo.
Kada si izabrao ribare, priproste ljude, a neke i obrazovane te sigurno i grešnike, reklo bi se kako je taj tvoj Savez imao neke nedosljednosti jer zašto nisi odabrao neke pravednike i to nakon tako dugog promatranja, kontempliranja u molitvi?
Kako odabrati nekoga za važnu misiju, moraju li to biti provjereni ljudi?
Da, to su sve bili po Tvojim i Očevim mjerilima oni određeni ljudi koje si pozvao i koji su za poziv apostola bili već potpuno zreli.
Zašto su se ponašali tako izgubljeno?
A kako bi se tek nedosljedni Tvoji sljedbenici ponašali?
Sigurno nije slučajno što si nakon probira svojih apostola krenuo liječiti i ozdravljati ljude, čibniti čuda i okupio ih mnoštvo kako bi čuli Tvoja mjerila, ako se neko zapita ovo što ja sada pitam.
Rekao si da su blaženi oni koji plaču i siromasi duhom, da će Boga gledati oni čisti srcem i da će se istinski mirotvorci Tvojim sinovima zvati.
Na kraju reče ono najgore, da su najsretniji oni koji su progonjeni zbog Imena Tvojega kojega naviještaju.
Jesu li to Šimun Petar, Andrija, Jakov, Ivan, Filip, Bartolomej, Matej, Toma, Jakov Alfejev, Šimun Revnitelj, Juda Jakovljev i onaj, poslije
Izabran po Duhu Svetom umjesto Jude Iškariotskoga? (Lk 6,4 – 16)

Da, zaista bijaše oni probrani. Dok si molio, sigurno si ispitivao srca njihova do tančina i to je ono što gledaš i tražiš u svakom čovjeku.
A mi, izgledamo svi nevjerni i ne poznajemo se među sobom. Oznaćavamo se dobrima, lošima, krivima i zaslužnima pa uzdižemo ili umanjujemo jedni drugima vrijednost. Mjerila ljudska.
A Ti si nam pokazao tako zorno, ako želimo upoznati svoga susjeda, kolegu, djevojku, muža, upravitelja, zaposlenika, ne trebamo ljudskih testova jer ako Tebe upoznajemo u molitvi i kroz molitvu i kontemplaciju, kako onda ne bismo tako točno upoznali neke nam ljude bliske i određene za nas, među svima onima koje nam daruješ. 1009 2107

Nema komentara:

Objavi komentar