petak, 6. rujna 2013.

Radosna gozba u Vatikanu



Radosna gozba u Vatikanu
Ne bi me čudilo da netko, tko je izuzetno religiozan pa je stoga i neizmjerljivo nadahnut od Duha Svetoga, ostaje u svijetu neshvaćen kao što je, primjerice Einstein i njegovo učenje. Zbog toga i dan danas još razmatramo i Tesline radove, i popikavamo se na Leonarda, a obnavljamo i marxizam i tako redom.
Kako bi to bilo zgodno da nam duhovi genija dođu i sami lijepo objasne i “nacrtaju” što zapravo znači za nas i naš napredak sve ono što su, nadahnuti, napisali ili učinili. Vjerujem da ne bi ni sami autori znali jasnije i jednostavnije protumačiti ono što su nam ostavili na razmatranje. Ljudi, odnosno svijet je taj koji samo zakomplicira poruku nekog velikana.
Kombinacija, koja nije neka povijesna novost, u kojoj imamo dvojicu papa, nalik mi je na jedan takav nadahnuti susret među svetima. U tom njihovom susretu, razgovoru i dogovaranju postoji, nepojmljivo za svijet, razumijevanje i suglasje. Izgleda kao da se Katolička Crkva “sama od sebe” zaista obnavlja. Reforma je veliki posao, ali u Duhu Svetom sve upućuje na veliko svjetlo koje dolazi s Petrova trona koji me podsjeća na ona dva anđela iznad Gospodinovog i Mojsijevog Dekaloga u Starom zavjetu. Iz Vatikana dolaze lijepe i dobre vijesti za čitavu Crkvu, usred općesvjetskog ratnog stanja, koje izvještavaju o raznim riječima i događajima oko Pape, ali tko je on? Zar se već sada, tako brzo, rasprostire nagovještaj svetosti i veličine “poniznog” Pape Franje?
Sve mi to djeluje kao da pokraj Petrova nasljednika sjedi Šaptač koji tumači što je zapravo bilo prije i kako se ima razumijeti vladavina prvoga među jednakima pa onda i djelovanje Isusovog naroda u svijetu.
Suglasje i složnost u Vatikanu ne može se iščitati jasno i glasno, ali se nazire između redaka, odnosno u djelovanju i nagovorima te u vijestima koje nas mogu samo oduševiti ako malo prokontempliramo ovo , malo neobično, ali sigurno sveto zajedništvo pape Emeritusa i Petra koji je sa svima “na ti”.
Velika je gozba u Vatikanu, radosne vijesti daju premnogo nagoviještaja o sretnijoj budućnosti. Blago pozvanima na gozbu Jaganjčevu.0609 907

Nema komentara:

Objavi komentar