srijeda, 24. srpnja 2013.

Žena



Ž E N A
Zašto je Adamu bila potrebna Eva? Zašto smo stvoreni kao raznospolne zajednice?
Zato jer Bog je želio, u prvom redu, izobilje. Izobilje jest najprepoznatljivija karakteristika Božjeg djelovanja. Bog ne daje nikada samo onoliko koliko je potrebno ili koliko je dovoljno ili koliko je dosta ili koliko je previše. Samo kada dođe neki dar u izobilju, to je znak najbolji da je taj dar od Boga.
Kakve to veze ima s Evom? Bog je pripremao sebi izobilje ljudi, a Eva je bila potrebna Adamu kao učiteljica, slika i primjer za ono što jednoga dana svaki muškarac ima postati, Adam je , uz Evin primjer, onaj koji postaje djevičanski duhovni roditelj u izobilju duhovnih ljudi.
Budući da je za duhovni život jako važno biti vjeran Bogu, imati izobilje vjere i pouzdanja i posvetiti se molitvi, kontemplaciji i podučavanju svih ljudi, ne može se u isto vrijeme te sve ljude i zemaljski rađati. Stoga Adam ima gledati u Evu i slušati je te po njezinom obrascu ima naučiti tko i što zapravo muškarac mora biti.

Eva je majka i roditeljica, ali Bog u povijesti Biblije daje potomstvo nerotkinjama, a ne onima koje prirodnim putem rađaju. U rodoslovlju Isusa Krista puno ima žena koje su rađale po volji Boga, a ne od sebe i volje muža. Ipak, nositelji rodoslovlja su uvijek muškarci, oni su na neki način više odgovorni za dobrobit svijeta, to jest za poslušnost Bogu.  
Jedina Djevica je Božija majka i to je budućnost svijeta. To je osnovni razlog Evina postanja. Eva nije tu zato da služi muškosti, nego svojoj darovanoj duhovnosti koju Adam nema u pedesetak posto slučajeva.
Muškarci postaju obdareni muškim djevičanstvom po prastarom ženskom uzoru i tu je najveće Evino ostvarenje i smisao spolnosti, odnosno nastanka prvo Adama pa Eve koja je Adamova zemaljska učiteljica.
Žena ne sanja o produžetku imena kao što to žele interpretirati svoje želje muškarci, nositelj života ne može biti samo muško dijete.
Velika plodnost i ženidbeni savezi sviju naroda nisu nikakva garancija da će se taj narod duhovno oploditi, naprotiv osvajački pohodi završavaju tako da  muškarac-otac obitelji i naroda gubi naslijeđe muško, a žena dobiva duhovnu plodnost te je istinska nositeljica nasljeđa koje je zapravo duhovno.
Uzalud je bilo što drugo  ako nemaš potomstvo. Jedino je jače duhovno spajanje s Gospodinom.
Žena rijetka, koja ne vjeruje, nema potomstva bez obzira na muža, a još rjeđa je ona koja je namijenjena djevičanstvu.
Za duhovnu se plodnost traži djevičanstvo vjere (XL Dufour)
Ne valja neplodnost radi bluda kao što to ideologije današnje nameću obiteljima i mladima.
Čuvanje spolne moći i snage protiv rasipanja sjemena jest gorivo koje održava vjernika dok ne uđe u kraljevstvo nebesko na naslavniji mogući način i to već za zemaljskog života.
Djevac,-ica je onaj koji odbija štovanje lažnih bogova.
Vjernici koji napreduju u duhovnosti i svetosti jesu tijelo koje predstavlja savez, odnosno saziv Božji, a to je Katolička Crkva koja je zaručnica Kristova.
Zato je i brak između žene i muškarca svetinja. Brak postaji duhovni odnos Isusa, Eve i Adama, a potomstvo je samo dokaz Božije prisutnosti jer dolazi u izobilju. 2507 350





Nema komentara:

Objavi komentar