petak, 26. srpnja 2013.

Bezopasne vještice



Bezopasne vještice
Živio sam u ono vrijeme kada su se osjećajne provale događale spontano i uzrokovale nemire, ali i prelijepa nadahnuća, nikakvi zakoni nisu postojali prema kojima ste morali kontrolirati svoje ponašanje, a kontrolirali ste se sami jer svaka osjećajna provala bi ispraznila potencijalno nasilje iz neke duše.
Dakako, moralo se strašno paziti kako se pleše nekakva mazurka na nekom prijemu dvorskom, ali uvijek su postojali ogromni vrtovi u koje ste mogli odvesti dragu kako biste zaplesali nekontroliranu strastvenu mazurku samo vi dvoje, bez kritičkih pogleda. I to se je znalo, znalo se je jako dobro tko s kim pleše i bilo je mnogo spletki oko bračnih saveza.
Najgore je bilo onima koji su morali biti poslušni svojim moćnim roditeljima, ali uvijek ste mogli odreći se nasljedstva i otići u slobodu nepoznatoga. No, u tom slučaju biste izgubili i dragog koji vas je ljubio samo zbog nasljedstva.
Još gore je bilo gubavcima i kuga je bila, pokraj ratovanja, dobra prirodna selekcija kako ne bi previše stanovništva razraslo prenaglo na zemlji. Među onima koji su pogibali od boleština bilo je svetih koji su znali liječiti u svojoj vjeri u Krista Gospodina i oni su često čuda činili, bijahu duševna jezgra društva.
Uzmimo da su na neki način, ako gledam današnjim očima, mnogi bili ono što se danas veli – shizofreničari koji su svoju maštu ispoljavali u umjetnosti, a pokvarene spletke izbjegavali jer bijahu neviniji od vlastodržaca koji su pak morali biti strogi da bi sačuvali svoje obitelji i imanja te svoje kmetove i robove.
Pobjegao sam, prestrašen, iz tog romantičnog doba kad su počeli spaljivati različite skromne ili slobodne žene – tu nikako nije bilo došlo vrijeme za žensku emancipaciju. Znakovito je kako je spaljivanje vještica bilo dokaz da je pragmatični svijet vlastodržaca ostao bez ijedne riječi neke konkretne osude tih žena; njih se nije spaljivalo zato da se obrani društveni poredak nego da se ljudi oslobode straha od pametnih i vrlo vještih žena, toliki je bio taj strah od tih tajanstvenih takozvanih velikih i strašnih vještica! A one su samo bile osjećajne i pametne žene. Poslije su vidjele da se moraju pritajiti u podzemlju i, na žalost, glumiti da su zapravo onakve kakvim ih vidi društvo: bezopasne. 2707 742

Nema komentara:

Objavi komentar