nedjelja, 7. srpnja 2013.

Analiza i sinteza osobe



Analiza i sinteza osobe
Katolici se ne bi smjeli dati uokviriti i obilježiti definicijama društva i znanosti. Dijagnoza neke vaše bolesti jest samo jedan dio vas, ona vas ne određuje apsolutno i nije početna točka od koje biste trebali početi donositi sve svoje zaključke. Jedan čovjek može biti i schizofreničar i vjernik, i majka nekoliko djece i pjesnik i računovođa te pripadnik neke udruge ili političke stranke. Sve i još puno toga više govori o određenoj osobi, ali čak ni tada jednu osobu ne možete svime time zajedno definirati.
Jedna osoba nema granica nikada, mada je često ograničena okolnostima, predrasudama ili nekim smetnjama ili bolovima, ali sve to je prolazno, a osoba ostaje bezgranična i neomeđena. Uvijek postoji nešto novo i neotkriveno u svakom čovjeku.
Katolik se djelomično definira kao Božje dijete, dijete Isusa koji živi u njemu. Definira se kao vjernik, svet i grešan u isto vrijeme, to jest posvećen Isusovim prisustvom, ali grešan u svojoj slobodi jer Bog ljubi čovjeka pa mu prema tome želi dati, pružiti i ostaviti slobodu u ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga. Katolik može dakle reći da je slobodan, ali i siguran u toj svojoj slobodi jer je u naručju Kristovom. Takav čovjek može biti velika neograničena osoba jer Bog, Otac njegov na nebesima  neograničen ljudskim poimanjem.
Dobro je katoliku raščlanjivati svoje odrednice i definicije svoje osobe, ali Bog je onaj koji mu daje i da sastavi svoju rasprostranjenost u jednu cjelinu koja u svakom detalju ima smisla, a ne samo kao cjelina.
707 931



Nema komentara:

Objavi komentar