ponedjeljak, 29. srpnja 2013.

Građanski odgoj je kazna



Građanski odgoj je kazna
Čemu služe zabrane i kazne? Dobrom odgoju? Ne.
Da li to znači da treba sve dopustiti? Ne.
Pa što činiti onda za dobar odgoj?
To je mukotrpan posao kao što reče Gospodin Evi: „U mukama ćeš rađati“ jer nije tu naglasak samo na muku od boli koja prolazi čim rodite dijete nego mukotrpno je odgajati.
Bog neprekidno prijeti svome narodu, moli ga i daje mu zapovijedi, nagrađuje ga i uslišava. Sve su to Božje „porođajne muke“ s čovjekom, Njegovim djetetom. Gospodin čak i vodi svoj narod vrlo postepeno iz jednih okolnosti ( ropstvo u stranoj zemlji) do drugih ( oslobađanje iz ropstva) pa ponovo strpljivo podučava ( četrdeset godina vodi narod bez ičega kroz pustinju) i zatim nagrađuje i uslišava (ulazak u izobilje plodne zemlje)... kad se navršila punina vremena, narod je postao zreo za pravu poduku, a do tada je prošlo mnogo tisuća godina.
U punini vremena, dolaskom Sina Čovječjeg i Sina Božjega, Krista, otkriva se sva muka i nastojanje Boga oko čovjeka. Krist objavljuje Oca na nebesima koji daje potpunu slobodu narodu, ali mu se predaje potpuno i ište od naroda da mu vjeruje, a kao zalog za vjeru i pouzdanje te dokaz svoje odanosti predaje sebe za Otkupitelja svih grijeha ljudskih, svih pogrešaka kao što je blud i mržnja, pohlepa i želja biti moćan i imati vlast...sve to oprašta Gospodin, ali je puštao narod da iskusi kako je to pakao kad pogriješiš, a griješiš kada ne vjeruješ Ocu na nebesima i zato Ga ne slušaš. Samo povjerenje, dakle može biti način odgoja. Povjerenje naroda u Boga se nagrađuje obilato te daje čovjeku zrelost i dostojanstvo, samopouzdanje i veliko znanje o čovjeku samom i životu pa čovjek pravilno postupa i u povjerenju i predanju odgaja svoj porod.
Katolička Crkva ne zabrtanjuje ništa, Ona ima svoj sud i daje svoje savjete koji su vjernicima jako dobro došli, Katolička Crkva oprašta grijehe i strpljivo podučava te vodi čovjeka od djetinjstva do zrelosti predanjem i povjerenjem, označava kako je ono loše što čovjek čini kad ne vjeruje Bogu, uči narod kako se u pustinji može preživjeti jedino s Bogom.
Moderan spolni odgoj nameće se kao obaveza i ocjenjuje se kao kazna ili nagrada. To nije nikakva dobra odgojna metoda i nije dobro za našu djecu već samo zbog načina kako se uvodi u sustav školovanja, to jest, nameće se kao zakon i kao zabrana.
3007  755

Nema komentara:

Objavi komentar