utorak, 3. lipnja 2014.

Kraljević i Trubač, kratka priča

Kraljević i Trubač, kratka priča


U JEDNOME KRALJEVSTVU živio je sretan mladi Princ, sin jedinac svojih roditelja. Imao je najbolje osobne učitelje, ali je bio vrlo nespretan u učenju glazbe pa su mu poslali nekog mladog trubača iz kraljevske garde kao Druga u zabavi te su često provodili zajedno vrijeme učenja i odmora.
Princ je vrlo rijetko viđao svoje roditelje jer je Kralj puno putovao, a Kraljica je bila zaposlena i opterećena poslovima u kraljevstvu za koji joj je bilo potrebno puno prevodilaca i savjetnika kako bi razumijela potrebe vazala i kako bi mogla njima upravljati jer su bili često na svoju ruku. Kada je spoznala da ti vazali imaju strašno puno problema koji su se širili diljem kraljevstva, odlučila je tajno obići kmetovska naselja i prošetati se utvrdama. Ubrzo je postalo uobičajeno da se kraljica prerušava i odlazi na oranice i po šumama i gorama, a društvo su joj sve češće činili Princ i njegov Drug.
Okolnosti u narodu su bile zaista strašne, narod nije imao dukata za hranu, a vojnici nisu imali niti kruha, niti kolača. Njive i voćnjaci su dobro rodili, no sve što je bilo vrijedno i lijepo prodavalo se drugim kraljevstvima jer je to bilo potrebno Kralju za održavanje ugleda njihova Kraljevstva te za Velike Svjetske Igre koje su se održavale po cijelom svijetu i na kojima su nastupali jako kvalitetni i rasni konji za koje je bilo potrebno ulagati svake godine mnoštvo zlata. Ergela, koju je nadzirao sam Kralj preko svojih vazala, imala je čitav jedan puk zarobljenika koji su bili kušači konjske hrane i pića. Oni bi često stradavali, a obroci za konje bi se bacali i davali svinjama za jelo.
Kraljica se posvetila istraživanju svojega kulinarskoga znanja i, uz pomoć velikih kuhara i stručnih savjetnika, sastavila je dobru prehranu za kraljevsku ergelu te je na savjet Princa, koji je jako zavolio njezine kremšnite, sačinila i jelovnik za čitave kolone gladnog naroda. Bilo je tu nekih hranjivih sastojaka i nekih trava za jačanje pa su kmetovi još bolje radili, a manje su morali jesti. Ono što je preostajalo od tako dobro sastavljenih prehrambenih proizvoda nije se moglo više upotrijebiti pa su takvim sastojcima prehranjivali pobunjenike kojih je bilo sve više pa su ih bacali u tamnice,a i mnogi starci i bolesnici su dobivali isto za hranu kako bi izgubili pretjerani apetit i kako bi se lakše smirivali i, ako je bilo potrebe, mirno su umirali.
U kraljevstvu je zavladao mir, a Kralj je pobjeđivao sa svojom ergelom na svim Svjetskim Igrama.

Princ je vrlo brzo učio kako će vladati, a njegov je Drug, koji je bio trubač u vojsci, morao odlaziti na poslove smirivanja javnog reda i mira. Trubač je također svašta naučio uz Princa i Kraljicu i često je odlazio na polja, na njive i voćnjake te je tamo bez problema dobivao pravu svježu hranu jer je govorio da je to potrebno Princu za kraljevsku ergelu. Trubač je hranu nosio svojim drugovima-vojnicima pa su se oni tako znali često počastiti. Vojnici bi postali raspoloženi prema kmetovima i čuvali su ih od Kraljeve garde.
 
Iznenada se Princ na smrt razbolio, a savjetnici su zaključili da je jeo previše majčinih kremšnita. Jedino je Trubač znao kako će mu pomoći, ali je također morao smisliti kako da ne izda svoje vojnike i kmetove te je predložio Kraljici sastanak u četiri oka pa joj je u najvećem povjerenju ispričao kako Princ ima najbolje ocjene i nagrade od svih svojih učitelja jer je genijalan i bit će jako dobar kralj, ali vrlo moderan, a to Kralju možda neće biti po volji jer bi za Prinčeve planove o vladavini morao žrtvovati svoju ergelu. Kraljici nije bilo jasno kakve to veze ima s njezinim bolesnim sinom i još više se rastuži, a Trubač joj tada pojasni da Princ namjerava napraviti prehrambenu revoluciju u kojoj više ne bi bilo niti kremšnita, niti konja, niti bolesnika nego bi svi vazali i kmetovi radili zajedno u poljoprivrednim zadrugama, a mladi bi imali organizirane omladinske radne akcije sa svojim učiteljima. Zatim bi se u zadrugama svi prehranjivali, a savjetnici i učitelji bi podučavali sa svojim naprednim učenicima vazale i seljake. Ne bi bilo dukata, a svi bi jeli zdravu hranu i bili bi normalni i pametni.
Kraljica prihvati riječi Trubača jer je odmah spoznala kako je takva prehrana lijek za Princa i reče neka se odmah rastrubi proglas prehrambene revolucije. Trubač je opkolio Kraljeve odaje uz pomoć svojih vojnika i odredio svoje kmetove koji su organizirali raspodjelu dužnosti za svakoga u Kraljevstvu. Trubač je poveo Kralju gardiste i oni su mu glasno trubili i svirali te ga tako zabavljali dok se Princ nije oporavio od bolesti. Kad je Kralj čuo da mu je sin jedinac omiljen u kraljevstvu, bio je jako ponosan pa se nije više niti sjetio svojih poslova nego je upućivao Princa u tajne kraljevske riznice kako bi i Princ jednoga dana proputovao svijet radi održavanja položaja njihovoga Kraljevstva.
Na kraju je došao do njih i Trubač te ih je obavijestio da su svi konji u Kraljevstvu postali puno jači, zdraviji i veseliji i da ih može Princ predstaviti s velikim ponosom čitavom svijetu.
End
26.04.2014. 16:36



Nema komentara:

Objavi komentar