nedjelja, 18. kolovoza 2013.

Vremenska prognoza i pravednost



Vremenska prognoza i pravednost
Kakve veze ima naše znanje o vremenskim prilikama s pravilnim prosuđivanjem o životu

Evanđelje po Luki, glava 12
56 Licemjeri! Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete?"
57 "Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo?

Jako smo pametni. Nevjerojatno koliko nam naši znakovi daju samopouzdanja. Ako se slučajno nađe kraj nas netko tko zbori iste neke objektivne zaključke iz knjiga, a knjiga imamo svakojakih, i ima neke svoje znakove, eto veselja! Čovjek je sklon stvarati sebi svijet znakova koji ukazuju na neke druge znakove i tako se vrtimo u krugu raznih znakova i predviđanja. Da, sve volimo predvidjeti, biti iznad svega i sagledavati život kao na dlanu pa tako i sagledavamo druge ljude, kao ovakve ili onakve, a pri tome utvrđujemo samopouzdanje jer nam podsvijest govori da se sve slaže s našim dosadašnjim znakovima. Tako gradimo kulu i zamke od karata, od znakova. To je grijeh smrti. Znamo i da ćemo umrijeti, znamo čak i to da ćemo još poživjeti neko vrijeme jer ne “osjećamo” da smo blizu smrti, nema znakova umiranja, još nismo ni stari, ni nemoćni, a kad jesmo, onda znamo: “evo smrti” i onda tako iščekujemo lagano umiranje i po tridesetak godina, događa se.
Tada iznenada dogodi se neka smrt, neka iznenadna oluja ili potres, a najčešće se dogodi rastava našeg vlastitog braka ili odbacivanje od vlastitog djeteta na koje smo podsvjesno nekako računali da je zauvijek naša svojina. Tada se urušava kula od znakova i ne znamo odjednom niti koliko je sati, koji je dan ili tjedan i da li smo doručkovali.
Iza takvog stila života krije se sotona koji nas lagano drži na uzici i neprimjetno nagovara pa padamo i u depresiju, obraćamo se nadrliječnicima, pijemo, ubijamo i ne vjerujemo nikome i ništa više ne znamo. Živjeli smo desetljećima u smrtnom grijehu, nadomak sotone koji se je kraj nas opustio i ne mora se oko nas više ni truditi jer nas je obuzeo do kraja pa se uljuljkao u sigurnost svoje imovine, a to smo mi, grešnici, imovina pod vlašću sotone, koji je grijeh.
Grijeh je veliki znak.
Grijeh je znak da postoji nešto što grijeh nije.
Ako postoji nešto što grijeh nije, tada je samo jedna osoba koja je ikada stupila u naš život zaista u pravu, a to je Isus Krist koji je bez grijeha, koji grijeh nije i koji nam osvijetljava naš životni put, koji je jedini istinit i stvaran, koji nam je dao život, ali da ga zaista imamo i to u izobilju da ga imamo. On je taj koji će nam pomoći da prosudimo pravo kako smo grešnici i neznalice jer jedino kad povjerujemo Kristu, postajemo pravednici i znalci kojima nisu potrebni nikakvi znakovi nego koji zaista žive. 1808 1351

Nema komentara:

Objavi komentar