nedjelja, 25. kolovoza 2013.

Udes među licemjerima




Udes među licemjerima
Bilo da radimo dobro i mislimo dobro, bilo da smo nemarni, o smrti nemamo razloga razmišljati i tako često misliti kako će jednom doći kraj, kako polako umiremo iz dana u dan, kako slabimo, kako ćemo se pripremiti, kako ćemo ostaviti sve u redu iza sebe ili padamo u depresiju jer nam je život prebrzo ili uludo prošao. Čuvati nešto za sutra također nema smisla pa čak i kada gladujete i imate hrane točno za dva i pol dana. Nikada nećete zadovoljni rasporediti dobro svoje troškove. Ako ste pak toliko usredotočeni i disciplinirani da jako dobro ekonomizirate u kućanstvu, nešto puno važnije vam promiče na očigled. To je smrt Kristova kojom je otkupio sve grijehe svijeta pa uskrsnuo i dolazi uskoro. Dolazi iznenada i dobrima i manje dobrima. Onima koji Ga iščekuju, dolazi iznenada iz milosti, da lakše odu i dođu k Njemu.
Evanđelje po Mateju, glava 24
44 Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."
Čak i kada ste potpuno pripravni za Kristov dolazak, postoji neki grijeh, ostaje nedovršeni posao, ostaje neka nedovršena misao… nije važno toliko da ste jako pripravni u takvom trenutku nego da ste čitav život uglavnom nastojali oko dobra.
Susret s Kristom je uvijek dirljiv.
 30 "I tada će se pojaviti znak Sina Čovječjega na nebu. I tada će proplakati sva plemena zemlje. I ugledat će Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim s velikom moći i slavom. (Mt 24,30)
Tako najavljuje sam Gospodin Isus o sebi, a to znaju i vjernici.
Što s onima koji toga ne znaju, da li zaista mirno možemo spavati jer smo vjerojatno besmrtni, da li je zaista svejedno koliko vjerujemo i u što vjerujemo jer bilo gdje da dođemo, ostajemo besmrtni, na ovakav ili onakav način, manje je bitno sada misliti da li nas čeka Isus ili nešto drugo, bilo kako ćemo ostati besmrtni ? Što će biti s onima koji Isusa analiziraju i proučavaju, ali mu puno ne vjeruju, što se očituje u pesimizmu velikom i kritikanstvu i klevećenju? Isus govori o tome puno, puno upozorava, vjerojatno je svaka riječ točna i blaga u usporedbi s događajem kojega označava. Znamo da je Bog predobar i svet neizmjerno, ali postoji, dakle, vrlo jasna ona druga mogućnost o kojoj kažu da nije Krist taj kojemu treba vjerovati nego da postoji i nešto drugo što nema veze s Kristom. Postoji mogućnost, govori Gospodin, da će neki gledati u Krista, ali Ga neće vidjeti.
To je vjerojatno pakao. I o paklu mnogi imaju različita mišljenja, vjerujući i nevjerujući. Što će tada činiti oni koji se u Isusa ne pouzdaju, što će biti s njima, kako će im biti?

Evanđelje po Mateju, glava 24
51 rasjeći će ga i dodijeliti mu udes među licemjerima. Ondje će biti plač i škrgut zubi."

Nema komentara:

Objavi komentar