utorak, 20. kolovoza 2013.

Hrvatske katoličke kune



Katoličke hrvatske kune
Ako stavimo Kristov lik na naše kovanice na kojima se neće znati odakle dolaze kao da nemamo identiteta, ne moramo plaćati niti poreze; a možda će do toga vremena već kovanice izići iz mode kada mi budemo kovali svoj Euro.
Postavljanje kršćanskih simbola na novac označava možda tajnu želju ljudi klanjati se novcu i bogatstvu, legalizirati na neki način ljubav i štovanje prema Gospodinu. Lijepo kaže Isus da ne možemo služiti Bogu i bogatstvu istovremeno. Time nam jasno daje na znanje da je taj lukavi i praktični proizvod, novac, djelo samoga vraga jer jedino sotona nas tjera na grijeh, jer jedino grijeh je ono što Isus neće nikada tolerirati. Simboli naše unije zapravo od početka nastadoše na nekoj neobjašnjivoj političkoj, a onda i na gospodarstvenoj osnovi.
Kao prvo, bogataš lako vidi božanstvo u novcu koji ima i može mu pružiti naizgled sve, sve materijalno, može mu čak i pomoći da se prozove počasnim članom ugledne kršćanske institucije pa mu to do kraja uspava nečistu savjest.
Drugo što je loše u bogatstvu je više puta dokazana činjenica da bogataš trguje s drugim bogatašima, a time i počinje štovati tuđe i lažne bogove, odijeljuje se, makar već toliko grešan, od Jedinoga Istinitoga Boga, štuje ono što je čovjek sam svojom rukom stvorio kao božanstvo.
Treće, loša je stvar trgovanje općenito, ali to smo odavno zaboravili. Prodavati, odnosno proizvoditi nešto za novac za koji još niti ne znamo u što ćemo ga uložiti, nekada bijaše strašan smrtni grijeh dok je još Božji narod jedinoga vladara imao u svome Jedinome Bogu.
Narodu Jedinoga Boga štovatelji drugih i lažnih bogova bili su drugi svi narodi i bili su neprijatelji Božjeg naroda, svi do jednoga. Vjerojatno je Gospodin imao plan pokazati drugim narodima kako je slava Njegova najveća nad svim ljudima i stoga je odredio jednoga, jedan narod na kojem će svoju slavu iskazivati i pred kojim će progoniti neprijatelje koji bi napadali Božji narod, a tada bi se svi narodi obratili i postali dio Božjega naroda. Zato je Božjem narodu trebalo neprijatelja zatirati uz Božju pomoć i ne imati nikakva posla s neprijateljem nego moliti Boga za svoj narod.
No, uvijek su se našli neki iz Božjeg naroda koji  bi počeli trgovati s protivnicima, a to je dovodilo do toga da su zaboravljali kako im je njihov Jedini Bog pomogao da pobjeđuju i budu najmoćniji pa su trgovanjem, odnosno robnom razmjenom počeli prihvaćati kulture neprijatelja, a jedina kultura tada bilo je štovanje božanstava i pogansko praznovjerje od kojega je jedino Abraham tako vjerno odmaknuo, slušajući glas Jedinoga Boga koji zato od Abrahama i načini , odnosno izabere sebi Božji narod, Izrael.

Što mi želimo postići svojim zvijezdicama koje simboliziraju krunu Marijinu i zašto želimo urezati lika Gospodina na kovanice? Ja nemam blagog pojma kako i zašto dolazi do te pojave, zar je naš dobar stari Kontinent tako ogrezao u grijeh? Zar želimo neke prastare vrijednosti i tradiciju? To može, ali kakve to veze ima s Jedinim Bogom?

Kada dođete u Kompaniju čiji prihod odlazi pravo u središte naše unije kojoj se povećava BDP, oni od vas prose i žmikaju novac kao da ste dobrostojeći nekadašnji vjerni potrošač njihovih proizvoda, a zna se da smo na rubu siromaštva te tada taj novac daju onima s Marijinim zvijezdicama. Da li tu te zvijezdice predstavljaju kršćanstvo? Da li je to rasizam prema islamu ili židovstvu? I zašto nitko nije ništa o tome upitao Katoličku Crkvu koja je kompetentna za vjerska pitanja, moral društva i oprašta grijehe čovječanstva ako tko prizna da je u grijehu što se ne bi dalo zaključiti inače ne bi zemlje članice unije nastojale staviti Jedinoga Boga kao paravan za svoje trgovanje, zna se kakvo? I kome služe ta prenemaganja oko vjerskih pitanja kad nitko ne sluša savjete Katoličke Crkve nego se Nju, koja je službenica Božija, još i stavlja pod ista mjerila kao i politiku, gospodarsvo i medijaštvo?
Ništa ne razumijem, ali Jedinome Bogu neće nauditi zvijezdice, niti urezani likovi na novčićima, žao mi je samo onih nesigurnih vjernika koji su dovedeni pred gotov čin te su prinuđeni trgovati što im Jedini Bog neće uzeti za zlo nego će ih opravdati kako bi slavu Njegovu vidjeli svi nekatolički narodi i obratili se istinskoj vjeri. To je sigurno, i Amen.
2008 1412



Nema komentara:

Objavi komentar