četvrtak, 29. kolovoza 2013.

Molitva za lijepe oči



Molitva  za  lijepe  oči
“Požuda očiju i srca” je najčešća pogreška koja nas baca u grijeh.
Ako samo s požudom pogledamo na svijet, ljude i stvari, nismo čisti.
Ako nam se nešto dopadne pa izazove u nama tračak zavisti , a ne samo običnog zadovoljstva, radovanja i sreće , već smo u srcu poželjeli ono  na što  gledamo .  “Tko samo s požudom pogleda ženu , već je učinio preljub” jer  tijelo grešno  samo čini ono što mu srce nalaže,  a srce odgovara na ono  što oko vidi.  Kako naše oči gledaju ? Onako kako navikoše u srcu. Naš pogled je predavanje  srca našega bića i u oku se naše biće ogledava.  Ako ti se nešto dopada,  prihvati to,  slobodno reci  i raduj se.  Nema razloga poželjeti ono što vidimo jer  nam je to Gospodin  već dao  time što nam je dao da nam oči ugledaju,  odnosno da nam srce već u radosti posjeduje  ljepote oko nas.  Više od toga ne može biti,  samo manje,  a to je požudna  ili pohlepna želja  koji nisu tako božanstveni  kao što je čisto gledanje i radovanje onome što imamo čast gledati.  Kada vidimo  nešto strašno,  okrećemo oči i ne želimo ni pogledati  kako bismo zaštitili svoje  biće od onečišćenja,  gledajući grozote. To je jedan pokazatelj  kako pogledom predajemo sebe,  svoje srce,  svoje biće.
Zato  je oko našem biću  “svjetiljka.  Ako nam  je oko čisto, čitavo naše biće ostat će čisto” ,  a čistoća  je  radost u  gledanju  svega  jer  je ljepote  oko nas  stvorio Bog  pa  smo  zato   čistim  pogledom  približili se samom  Gospodinu.

Ako  smo već   u srcu  požudni  i pohlepni , jer smo  nezadovoljni ,  svaki  pogled  bit će prilika  za ispoljavanje grijeha.  Ako  molimo Gospodina  i  živimo  u iskrenosti,, ma  koliko  nekada  bilo teško  nazvati sve  pravim imenom  i priznati glasno i jasno ono što je  istina,  bit ćemo  čisti,  imat ćemo čisto  i radosno srce.  Pomoliti se Gospodinu  možemo  u svakoj  prilici  za čisto srce.  Molitva  je ulje  koje održava naše svjetiljke  upaljenima  i  naše  oči  će vidjeti  ljepotu  Božju  te se radovati naše srce.  Takvo srce  slavi  Boga neprekidno,  a u  očima  se ogleda  slava Gospodinova  pa  postajemo navjestitelji radosti,   mira   i ljepote .  Tada i  naše  srce  govori  Božju riječ  i to   na   svoj  način,  iskreno  i iz vlastitog  iskustva.  Zbog  toga  možemo  reći  da  da su  naše  svjetiljke  uvijek upaljene,  a kada su  već  svijetle,  tama ih  ne  može obuzeti pa ih  postavljamo  na  stol  ili strop,  na povišeno  mjesto,  kako bi   svijetlile   drugima  jer  Gospodinova slava  koju  radosno  gledamo   daje   i   drugima  da sve  vide čistim  okom.

Oko  i srce  su  ogledala  našega  bića.  Nije dovoljno  samo  štovati Gospodina  i  oduševiti  se ponekada  što nas  uslišava.  Ako smo  se   jednom  oduševili,  to  je početak  dugog  puta  u  kraljevstvo  nebesko  kojim  nas  vodi  iskrenost  i  molitva. 3008 715



Nema komentara:

Objavi komentar