nedjelja, 25. kolovoza 2013.

Tko se spasava?




Kako živiš i razgovaraš s Bogom?
Evanđelje po Luki, glava 13
23 Reče mu tada netko: "Gospodine, je li malo onih koji se spasavaju?"

Spasit će se onaj tko izravno dođe do Krista, neposredno, očigledno; onaj kojega Gospodin privuče jer ga odredi i zatim ga prepozna.

Evanđelje po Luki, glava 13
26 Tada ćete početi govoriti: 'Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima naučavao!'
27 A on će vam reći: 'Kažem vam: ne znam odakle ste. Odstupite od mene, svi zlotvori!'"

Krist prepoznaje one koji Njega poznaju. Spašava se onaj tko zna kamo ide i poznaje svoj Cilj, Krista, Gospodina kojemu vjeruje. Upoznati Krista je moguće odjednom i u jednome trenutku, ali najčešće je potreban dugi životni put spoznavanja Boga, odnosno upoznavanja s Isusom. Ako Mu ne možeš reći nešto intimnije nego sebi samom, ili svojoj ženi ili ljubavnici, ili ispovijedniku, ili napuštenom psu, tada Ga možda i ne poznaješ baš dovoljno.
Ako imaš nagodbu i sporazum s Bogom o tome kako ćeš se iskupiti ili se iskupljuješ za ono što Ga, misliš, smeta ili vrijeđa, u biti se nisi s Gospodinom upoznao i dogovorio nego umišljaš i vjeruješ u nešto neodređeno.
Ako dobro paziš na sebe i svoj način života, ako marljivo i strpljivo gledaš na svaki detalj svojega urednog života te obavezno daješ milostinju pa mirno spavaš, a dan provodiš u pospremanju i obavljanju svojih dužnosti, nisi vjerojatno prepoznao Isusa Krista, iako si primjeran vjernik.
Ako radiš u nekoh humanitarnoj organizaciji i podučavaš Božji nauk katolički, a onda te ima stalno na misnom slavlju i često izmoliš krunicu, niti to ti nije garancija da poznaješ Krista koji te je odredio i spasit će te, ali samo ako i ti prepoznaš svoju predodređenost.

Ako nemirno spavaš, ako te stalno muči neki grijeh i teško otkrivaš u čemu si pogriješio, iako si se ispovijedio; ako moliš za ljude o kojima nešto samo čuješ iz daleka i to u onom trenutku čim čuješ  za nevoljnika; ako si malo smeten u svakodnevnim poslovima; ako spontano zboriš očigledne kontradikcije; ako ti nije puno toga jasno iz Svetog pisma i ne možeš pronaći zadovoljavajući odgovor;
ako se zaboraviš istuširati ili obučeš pogrešnu odjeću za taj dan; ako ti smeta što ne znaš tko je vlasnik kompanije za koju radiš; ako razmišljaš o otkazu radi nekog boljeg rizičnog plana; ako nemaš stalnosti i nisi pouzdan karakter; ako se udubiš u posao pretjerano pa zaboraviš jesti i pomoliti se; ako zaboraviš da je nedjelja i ne odeš odmah na misno slavlje nego kasnije jedva stigneš; ako popuštaš svima oko sebe i još osjećaš da si im nešto dužan; ako ponekad blaguješ Tijelo Kristovo; ako primijetiš kako je nekome učinjena nepravda i svađaš se s ljudima zbog toga; ako se žališ Bogu ponekad zbog nagle neke sitne nevolje; ako ne možeš pronaći svoje neuredno nabacane stvari bez Svetog Ante; ako stalno kritiziraš razne institucije jer želiš ljudima pokazati kako očigledno i na doslovnom primjeru svi nešto varaju i mute; ako patiš od manije proganjanja i to tako da razmišljaš i o institucijama, i o pticama, i o nevjerojatnom poklapanju događaja; ako izbrbljaš sve tajne koje si čuo; ako se ne možeš odlučiti koje poslove bi ostavio, a koje bi postavio kao prioritete; ako zaboravljaš svoje obaveze kada te susretne netko tko je željan brbljanja ili ga nešto jako smeta; ako razgovaraš na glas dok si sam u prostoriji ili prije spavanja pa odjednom zaspeš kao top ili još i sanjaš vrlo žive snove… postoji mogućnost da si određen od Boga za spas, ali nisi mu još to rekao pa ne znaš hoćeš li se spasiti. Zahvali Gospodinu i navikni mu se zahvaljivati i slaviti Ga jer On tebe jako dobro poznaje. Razgovaraj s Njim kako bi znao kome ideš i za koga živiš i uređuješ svoj život; vidjet ćeš da već dosta dobro pozjnaeš Isusa.
Reci Mu samo ono što ti je taj čas na srcu i On će ti dati na znanje svojim izobiljem darova kako ćeš Mu prići bliže i pospremiti i urediti svoj život. 2508 1457

Nema komentara:

Objavi komentar