četvrtak, 15. kolovoza 2013.

JARAM NEVJERNIČKI



JARAM NEVJERNIČKI
„Oko čela zvijezdana ti kruna, ispod nogu stenje pakla zmaj“, pjevamo Kraljici Hrvata i tepamo joj da je rajska djeva. Ali što s onim zmajem pod njenim stopama? Zašto nam slika Marijina prikazuje okrunjenu kraljicu, a sa zmajem na dnu koji stenje u paklu; zašto pakao i kakve veze ima to na slici nedodirljive Bezgrešno Začete?

U Bibliji čitamo:

2 Poslanica Korinćanima, glava 6, redak 14-16
 14 Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom?
15 Kakvu slogu Krist s Belijarom? Ili kakav dio vjernik s nevjernikom?
16 Kakav sporazum hram Božji s idolima? Jer mi smo hram Boga živoga, kao što reče Bog: Prebivat ću u njima i hoditi među njima; i bit ću Bog njihov, a oni narod moj.

Samo je Bezgrešna mogla odoljeti ujarmljivanju s nevjernicima.
No, mi bismo je imali slijediti, ona je nama najbolji uzor.

Najbolji primjer da smo kao vjernici u istom jarmu s nevjernicima je poistovjećivanje praznika raznoraznih i pravih kršćanskih blagdana. Dan nakon Velike Gospe rijetko tko moli ili se ispovijeda, svi po malo drijemaju, uljuljkani u praznični ljetni ugođaj i baš nam se lijepo poklopilo što nam počinje i vikend pa se ne mora ići na posao. To je jaram nevjernički kojega niti ne primijećujemo jer mislimo o tome kako smo lijepo proslavili Veliku Gospu, Blagdan Uznesenja Marijina na nebo.
A onaj pakleni zmaj pod nogama Marijinim još uvijek nekako preživljava i stenje, ali danas je jedan od njegovih boljih dana.
Danas nikome od onih koji su bili jučer tako blagoslovljeni blagdanskim ugođajem ne pada na pamet da je i danas Velika Gospoa jer ona je svaki dan. Htjeli vjernici katolici to ili ne, oni imaju biti i danas budni, i svaki dan te moliti Gospodina Isusa po uzoru na vjernu i upornu bezgrešnu Bogorodicu jer inače se miješaju u isti i pod isti jaram s nevjernicima.

2 Kor 6, 17-18
17 Zato iziđite iz njihove sredine i odvojite se, govori Gospodin, i ništa nečisto ne dotičite i ja ću vas primiti.
18 I bit ću vam otac i vi ćete mi biti sinovi i kćeri, veli Gospodin Svemogući.

Pomolite se i danas i zahvalite Gospodinu, pouzdajte se u Njegovo vodstvo, iziđite iz svjetovnjačke kolotečine, danas opet skinite jaram nevjernički jer onaj zmaj nikada ne prestaje napadati, iako stalno stenje pod Marijinim nogama. Daj nam, Marijo, zagovora kod Gospodina da se ne ulijenimo!
1608 812

Nema komentara:

Objavi komentar