ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.

Hramovi Duha



Hramovi Duha
Starinski tip Hrama u naše vrijeme za katolike izgleda kao nekoliko redova lađa koje predstavljaju torove za ovčice Božije: normalno je da sve sjede u redu i na miru što simbolizira i sugerira određenu vrstu ponašanja i oponašnje starih svetaca, a posebice samozatajnost Djevice Marije, Moliteljice.
No, Katolička Crkva smo svi mi, i oni koji rade nedjeljom, i oni koji ne pohađaju misna slavlja, i djeca koja se rasplaču; i poneki bolesnik koji viče; i mnoštvo ovčica koje mirno sjede u lađama, ali više im to u ova vremena nekako nije zgodno i ugodno – mnogi lamaću i osvrću se...no, mnogi niti ne slave, a na slavlju su.
Također je i govor molitve starinski, ljudi opet nastoje sugerirati i oponašati zajedništvo pa mole u isti glas istim tempom kao i prije sto godina.
I gdje je tu bit, gdje je srž vjere katoličke?
Nije li u srži vjernika uvijek iznova susresti se s Kristom, Gospodinom, a svaki put kao da je prvi puta, svaki put je susret događaj drugačiji i uživa se na drugačiji način? To se po ponašanju vjernika ne vidi jer još uvijek mislimo kako se moramo ponašati ponizno i poslušno, umjesto da ljubimo Krista ponizno i poslušno. Ne možemo ni zamisliti kako bi slavlje izgledalo kada ne bi bilo tih lađa u kojima sjedimo; po netko ponekad ne može odmah ni kleknuti ako se ne pripremi no, tada je već dostojanstveni raspored služenja mise poremećen šuškanjem, hodanjem, škripanjem klupa i lupkanjem.
Vidim u budućnosti puno više Hramova naokolo i katolike na svakakvim prostorima i u svakojakim zdanjima kako se okupljaju oko Žrtve Krista. Vidim ih u malim grupama gdje stoje i nitko nikome ne smeta da vidi i doživi iz bliza svaki detalj obreda misnog slavlja, nema gužve po starinskim crkvama.
Vidim svećenstvo kako više nije toliko vezano za jedno mjesto nego preseljivo, vidim praktične oltare, pribor za slavlje i vidim drugačiji Kruh i Vino.
Katolici su Hram Kristov koji se mole i slave Krista u Duhu i Istini.
1308 729

Nema komentara:

Objavi komentar