nedjelja, 19. siječnja 2014.

Sveto istrebljenje



Prva Knjiga o Samuelu, glava 15, redak 7-8.16-18
Šaul potuče Amalečane od Havile pa sve do Šura, koji leži pred Egiptom.
8 I živa uhvati Agaga, amalečkog kralja, a sav narod zatre oštricom mača, izvršujući "herem", kleto uništenje.
Šaul bijaše kralj koji je vodio Narod Božji po Obećanoj zemlji gdje je nailazio na stare poganske narode i plemena.
Obećana zemlja je kraljevstvo nebesko u koje se ne može ući ako je čovjek previše grešan. Jedan od velikih grijeha poganskih plemena je vračanje, magijanje, dozivanje duhova mrtvih  predaka i štovanje kumira. I kao što Izrael u sebi mora istrijebiti svaki tračak poganstva, tako i Šaul, kralj naređuje da se istrijebi neprijatelj od kojega niti jedna osoba ne smije preživjeti da bi trgovala s Izraelom i širila svoje praznovjerje.
16 A Samuel reče Šaulu: "Stani da ti kažem što mi je noćas objavio Jahve." A on reče: "Govori!"
17 Tada će Samuel: "Koliko god si malen sam u svojim očima, ipak si postao glavar Izraelovih plemena. Jahve te pomazao za kralja nad Izraelom.
18 Jahve te poslao na vojni pohod i zapovjedio ti: 'Idi, izvrši 'herem' na tim grešnicima, na Amalečanima, vojuj na njih do istrebljenja.'

No, to se događalo Izraelu prije nego što je došao dugo očekivani Mesija, Kralj i Svećenik Izraelov, Isus Krist u svoj narod, ali isto tako i svim ljudima.

Evanđelje po Marku, glava 2, redak 21-22
21 "Nitko ne prišiva krpe od sirova sukna na staro odijelo. Inače nova zakrpa vuče sa starog odijela pa nastane još veća rupa."
22 "I nitko ne ulijeva novo vino u stare mješine. Inače će vino poderati mješine pa propade i vino i mješine. Nego - novo vino u nove mješine!"
Prije nego što krenemo u potragu i razgovor s Bogom, moramo raščistiti sami sa sobom jer Isus je jako isključiv; moramo znati da ćemo Ga slušati i slijediti i ne možemo samo iskušavati hoće li nas uslišiti pa da Ga onda zaboravimo u svijetu dok nam opet ne dođe neka nevolja. Moramo znati se predati Isusu potpuno ako želimo da i On nama povjeruje i moramo ispovijediti svoje grijehe kako bismo što pripravniji došli iskati Gospodina da nas primi. Moramo zanemariti sve drugo što naš Bog u svijetu nije, moramo izvršiti na sebi i u sebi herem, sveto istrebljenje grešnih i poganskih navika i običaja.
2014-01-20 07:56

Nema komentara:

Objavi komentar