subota, 22. ožujka 2014.

Velike ženske životne odluke

Mir se savjesti nikako ne može kupiti niti otkupiti dobrim djelima. Kada čovjek odlučuje po savjesti, a nije svjestan posljedica svoje odluke, može se dogoditi da jednom i proklinje onaj dan kada je donio neku brzu odluku. To je najgore što se može dogoditi onome tko odlučuje po svojoj savjesti.
Svaka odluka i priziv savjesti jesu zapravo velika životna odluka za život u Bogu, jedno opredijeljenje koje Gospodin stavi pred molitelja onda kada molitelj na to uopće nije pripravan. Molitelj se odjednom nađe u okolnostima da mora po savjesti odbiti sve dobronamjerne savjete i upute društva. Molitelj spontano postupi po savjesti i to je znak da mu je Bog odredio obraćenje. Molitelj postaje svjestan da će se morati odreći još mnogo toga radi života i hoda s Bogom u blizini, da će jedna njegova odluka po savjesti dovesti do mnogih drugih odluka na životnom putu koji će biti sve uže povezan sa životom u poslušnosti samo Bogu, a možda uopće neće biti u skladu s općim društvenim normama.
Takve se odluke često događaju mladim majkama. Ponekad neka majka, koja već ima dijete i živi zadovoljnim bračnim i obiteljskim životom, dobije obavijest da je ponovo zatrudnijela, ali da je njezina trudnoća rizična jer nosi dijete koje će se roditi bolesno od teške srčane bolesti i da je opasno odlučiti se ipak za djetetov život. Majka spontano odmah odlučuje da će se dijete roditi ako Gospodin želi, ali ne razmišlja o tome da će morati posvetiti život njezi toga djeteta i poučavanju o samostalnosti, vjeri i nadi te o uključivanju toga djeteta u društvo kada dijete već malo stasa. Majka možda ne pomišlja uopće da će obitelj postati neugodno mjesto za nju i to bolesno dijete jer otac djeteta se može osjetiti zanemarenim, može na neki način napustiti majku i pronaći neka svoja zadovoljstva izvan obitelji. Takva mlada majka odlučuje da će roditi dijete, ali i da će u buduće ostati sama i nezaštićena s tim djetetom; odjednom ili postepeno, čitav njezin život će se promijeniti, ona će imati svoje poslanje da se probija u životu s djetetom u društvo koje neće imati puno sluha za djetetove zdravstvene probleme. Tada će majka morati imati puno vjere i samopouzdanja te uliti djetetu ljubav i nadu, hrabrost i upornost. To je veliki blagoslov za tu majku i za to dijete te za njegovu braću i sestre.
Najgore je odlučiti površno da će se dijete u svakom slučaju roditi, a ne razmotriti kakve promjene rođenje bolesnoga djeteta donosi u život obitelji. Tada se može dogoditi da na pola puta, koji izgleda težak i beznadežan, ta mlada majka počne posustajati jer se nije opredijelila za moliteljski život iako je donijela važnu odluku po svojoj savjesti.
Nezgodan je položaj žene u društvu i neke majke u obitelji jer majka uvijek posluša savjete oca obitelji. Ako otac želi zaštititi obitelj, on može savjetovati majci da prekine neku jako rizičnu trudnoću ili joj može reći da odluči samo za sebe, ali ne i za njega, odnosno za cijelu obitelj. Mnoge će žene u takvom slučaju poslušati savjet oca obitelji i misliti kako im je savjest mirna jer se protiv odluke muža u današnjem patrijarhalnom društvu ženi nije pametno odlučivati. No, žena i majka, koja na taj način možda ne čuje uopće glas svoje savjesti, može doći u teška stanja jer kada jednom prekine trudnoću, više ne može vratiti mladi dječji život, a glas savjesti postaje sve uporniji i sve jače govori da majka možda nije postupila pravilno. Tada je jako teško odlučiti se za moliteljski život, a očigledno je da je to namjera Boga još od prije za tu ženu. Ona može pokušati ugušiti sve jači glas savjesti iako se u sebi potajno kaje što je poslušala savjete svih drugih iz okoline, a samostalno nije razmotrila svoj položaj i donijela savjesnu životnu odluku. Zato svakoj mladoj majci treba mira za promatranje svojega života da ne bi donijela brzoplete odluke, bez obzira što će odlučiti. Ako se majka samo u sebi kaje dugo vremena, to opet može imati teške posljedice za nju i njezinu obitelj. Svaki čovjek mora imati sluha za Božju volju jer Gospodin molitelju daje vrlo jasne pozive na ozbiljne i velike životne odluke. 23.03.2014. 03:48


Nema komentara:

Objavi komentar