utorak, 25. ožujka 2014.

Milost ranjenika

O, da samo znaš, sestro, kako licemjerno pred svijetom izgleda tvoja ljubav i tvoj žar!
Jer kome je veća zasluga, onome koji traži potrebita ili onome koji neprekidno, u borbi neposrednoj u svijetu, savladava iskušenja i priziva Gospodina i kome Bog daje trenutačnu utjehu u velikim kušnjama. Da, u kušnjama živi velikima onaj koji ne stigne i ne zna moliti Gospodina i služiti mu u svojim mukama.
Kako teško bi zvučale moje riječi nekome tko pati i kome je dosta života. Kako u toj osobi probuditi plam služenja Kristu u svojim ranama kad je sav plam upotrijebio samo za izdržavanje boli koje mu je već više nego dosta i kada trpi hladnoću i odbacivanje od ljudi koji ga ne razumiju. I ja mu izgledam kao da ga ne razumijem jer ja nemam njegove muke; ja nisam iskušala patnje njegove, kako mu ja mogu prići i reći mu kako je najbolje da pati još više jer ništa drugo nije pametno učiniti nego podložiti se Kristu.
Pripovijedati umornome i patećem čovjeku iz perspektive jednoga zdravog molitelja, koji živi u blagostanju duha, izgleda vrlo teško. Kako pristupiti s dobrim namjerama životinjici ranjenoj, ptici bez krila i utješiti je, a da ona ne umre od straha i velike naporne samoobrane jer očekuje da će joj se nešto još gore dogoditi? Ranjeni prvo moraju dobiti povjerenje, ljubav i pouzdanje, a ne savjete i riječi pouke koja izgleda njima kao pjev onih ptica koje misle da će ranjenoga naučiti sve o patnji, a patnju iskusile nisu.
Bog se nalazi u potrebitima. Bog je radi njih i k njima došao. Tebi potrebiti samo služe za duhovnu pouku. I ti moraš od njih slušati navještaj siromaha, i ti od potrebitih moraš poslušati poučnu riječ. Prilazak potrebitome velika je škola za molitelja. Kako ćeš Kristu pomoći dok svi oko njega navaljuju, udaraju i vrijeđaju dostojanstvo? Kako ćeš stajati pod križem i učiniti nešto za Isusa kad si nemoćan zbog svijeta i možeš samo gledati u suosjećanju? Kako pružiti Isusu rubac kada je On taj koji će ti za tu dobru namjeru dati ono što ti misliš da možeš dati Njemu: svoju sliku, svoj otisak, svoju utjehu za tebe?
Moraš to znati, sestrice puna ljubavi, moraš znati da ti potrebitome dolaziš upitati kakvu milost bi on imao za dati i što bi ti mogao reći zbog tebe same jer ti njega ne možeš utješiti, niti mu pomoći kada ga zoveš na molitvu jer on sam je jedna velika, ružna i nijema molitva, on sam je jedna sveta Euharistija od koje ti samo moraš uzeti svoj udio.26.03.2014. 06:51


Nema komentara:

Objavi komentar