ponedjeljak, 10. ožujka 2014.

Što Isus očekuje

Molitelj u svojim prvim i početnim promatranjima Krista, Gospodina mora puno vremena odvojiti za sebe samog, prije i nakon sakramentalnoga zajedničarenja. Odricati se samoga sebe može samo onaj koji je sebe sagledao pozorno, a da bi sebe promotrio, molitelj nužno gleda pozitivne osobine, a ne samo grijehe ili slično. Grešan čovjek ne može se odreći sebe radi Gospodina; onaj koji se samo i neprekidno kaje, nema što ponuditi Bogu jer Njemu želi molitelj izdati i iznjedriti nešto, a grijeh sigurno nije i ne može biti neki dar. Kada želimo darivati, uglavnom činimo dobro. Darujemo ono što je lijepo i vrijedno ili nam je to barem dobra namjera. Molitelj pak ne može biti onaj koji se isključivo gleda kao dobar i bezgrešan, koji ne nalazi gotovo nikada neki teži grijeh na sebi. Dakle, umjerenost i harmoničnost u samopromatranju je ono što bi bio idealan početak za ulazak u dubine moliteljskoga života.
Da bi odricanje od sebe radi Boga bilo Bogu plodno i ugodno, molitelj pronalazi najbolje što ima od sebe, a to su darovi koje pronalazi, talenti koje mu je Gospodin odavno dao već i u poganskom životu. Uspješni molitelji znaju za izobilje darova Duha Svetoga u sebi i podlažu sve što pronađu Gospodinu od tih svojih sposobnosti i po koje kreposti. Molitelj služi Bogu svojom pozitivom. Tek tada doživljava plodove svojega molitvenog života i zna da mu Isus odgovara i tada dolazi do istinskoga dijaloga jer što više molitelj ispovijedi grijeha pa nađe neke darove koje podlaže Bogu, to će više i veće biti izobilje Božjega odgovora i sve jasnije će molitelj prepoznati Krista često i po svuda. 11.03.2014. 02:43

Knjiga proroka Izaije, glava 55, redak 8-13
"Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti," riječ je Jahvina.
"Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli."
10 "Kao što daždi i sniježi s neba bez prestanka dok se zemlja ne natopi, oplodi i ozeleni da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo,
11 tako se riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah."
12 Da, s radošću ćete otići i u miru ćete biti vođeni. Gore će i brda klicati od radosti pred vama i sva će stabla u polju pljeskati.
13 Umjesto trnja rast će čempresi, umjesto koprive mirta će nicati. I bit će to Jahvi na slavu, kao znak vječan, neprolazan.


Nema komentara:

Objavi komentar