četvrtak, 6. ožujka 2014.

Ne plači nad prosjacima

Odjeni onoga koga vidiš bez odjeće, to je onaj koji nema haljine svoje, koji se smrzava u dugim noćima kada sunce ne prži; to je onaj koji je sam samcat i treba tvoju molitvu i pažnju. Ogrni mu ramena i odjenuo si ga u ruho svjetlosti Gospodnje. On je tvoje krvi, ne krij se od njega i ti ćeš sam tada spoznati da si bio gol i bolestan.
Neka ti bude navika primijetiti što je potrebno čovjeku na kojega si naišao. Misliš li da prosjaci trebaju tvoje kovanice, ne vidiš dobro. Oni se samo žele malo ogrijati. Ponajviše traže tvoj pogled, a ako ima sreće, dobit će i pozdrav od tebe i još po koju prisebnu riječ. Ako nemaš vida za potrebitoga, nemoj se ni osvrnuti na njega zbog toga što ti je stao na put jer će ga tvoj pogled baciti u ponor hladne samotnosti; tvoje će ga odbijanje dovesti u beznađe. No, tada će prije do njega stići Gospodin nego do tebe.
Ne plači nad prosjacima, nemoj se sažalijevati. Prosjačenje je samo profesija kao i tvoja, životni poziv kojim prosjaci na ispit postavljaju sav onaj silan narod u koji zalaze. Istinski prosjaci su molitelji Kristovi koji razgovaraju s Gospodinom u samotnosti. Nećeš ih vjerojatno nikada sresti, a ako ih susretneš, nećeš ih prepoznati. 07.03.2014. 07:13


Nema komentara:

Objavi komentar