petak, 19. prosinca 2014.

Plodonosna privlačnost molitelja

Dobro je biti kršten što prije, prije svetoga braka jer tada smo čisti od istočnoga grijeha i veća je mogućnost odolijevanja napastima bludnosti u zasnivanju bračne zajednice i poslije. Molitelj je uvijek privlačna osoba, naročito suprotnom spolu. No, ako se susretnu dva molitelja, ta privlačnost ne potpada tako lako pod grijeh i jedan takav par ima jako puno mogućnosti za čistu ljubav.
Isusu je bio potreban Ivan Krstitelj ponajviše zato da se kao čovjek, prije izlaska u javnost, pripravi za svoje čovještvo te da nakon toga provede određeno kraće životno vrijeme u pustinji gdje se uči boriti protiv napasti. Isusovi odgovori sotoni, koji Mu se izravno nudi, označavaju  borbu čovjeka u smjeru svetosti, odnosno kršćanskoga života. Taj se odlazak u pustinju događa nakon sakramenta Potvrde kada vjernik dobiva pečat dara Duha Svetoga koji pomaže u svakoj borbi protiv grijeha, daje čovjeku razum i sposobnosti ljudskije i začinje u molitelju zrele poglede i razmatranja. Isusu je bilo neophodno proći sve što proživljava svaka ljudska osoba i Njegovo  nam je krštenje ostalo zabilježeno na korist za sva vremena.
Isus kasnije tumači kako su najveće napasti ljudske požuda očiju i srca. Tu spada i bludnst, i oholost, i pohlepa. Teško se je snaći među privlačnim muškarcima i ženama, ali molitelj već zna promatrati istinsku privlačnost svih ljudi. Ta privlačnost se jako razlikuje od onoga što društvo servira kao ljepotu. Muškarcu koji s požudom pogleda ženu unižava se drastično njegovo osnovno ljudsko dostojanstvo i on gubi na svojoj privlačnosti. Žena koja nema  svojega dostojanstva i samosvijesti možda i ne gleda požudno, ali se prilagođava tome muškom svjetonazoru pa često mušku požudu gleda kao neki začetak ljubavi.
Ljubiti partnera znači spoznati ga. Ne može se nikako imati čiste odnose bez upoznavanja partnera, a upoznati ga se ne može ispitivanjem njegova tijela. Zato je sakrament Potvrde nužan jer oplemenjuje i osposobljava molitelja za duhovno gledanje u kojemu se tjelesni znakovi čitaju s punim značenjem. Površno ispitivanje ljudskoga tijela dovodi čovjeka u uzak prolaz, nezadovoljstvo pa čak i u impotenciju i depresiju.
Svako iole ozbiljno i zrelo promatranje partnera dovodi do boljega upoznavanja svrhe  ljudskih bića, odnosno ljudskih veza. Bog je sebi stvorio čovjeka za zajedništvo u ljubavi. Stvaranje je  također dao i prepustio čovjeku kao i slobodnu osobnost. Važno je poštivati stvaralačku sposobnost partnera jer s njime u zajedništvu se stvara novi čovjek, a to je ono što u dubini duše svatko želi. Bez toga darivanja života, koje izvire iz čistoga braka, ne može se spoznati partnera učinkovito i perspektivno, a popratna pojava takvih odnosa jest i bogatiji tjelesni užitak koji nužno treba upotpunjavanje čitave osobe u zajedništvu intimne veze.
Intimna veza teži biti posvećena brakom u kojemu se djeca krste kako bi se što prije oslobodila istočnoga grijeha. Savršenije je posvetiti se sav Gospodinu u velikoj zrelosti i s puno ljubavi koju Bog želi u međuljudskim odnosima.
Privlačnost istinskoga molitelja primjećuju svi, i djeca, i starci, i muškarci, i žene, ali ju različito tumače zavisno od toga koliko su sami vjernici molitelji. 20.12.2014. 03:10


Nema komentara:

Objavi komentar