ponedjeljak, 2. prosinca 2013.

Zrakoprazne tijesne veze



Zrakoprazne tijesne veze
Treći dio Obiteljskoga zakona o majčinstvu govori u prvoj glavi jednu rečenicu:


Članak 58

DJETETOVA MAJKA JEST ŽENA KOJA GA JE RODILA


Da li to znači da ona osoba koja bubne u trbuh neku trudnicu nije toj trudnici odgovorna zbog nasilja jer to nazivamo nasiljem nad ženom, a ne spominjemo nasilje nad djetetom.
Dijete je u majčinom trbuhu nakon jakoga udarca sigurno doživjelo traumu, a doživjelo je traumu i zbog majčine povrede. No, to dijete nema pravo glasa nego mora podnositi nasilje i posljedice trauma te možebitne psihofizičke posljedice i poteškoće u razvoju.
Tko je, dakle, zakonski zastupnik tako unesrećene osobe?
Da li su to roditelji djeteta ili babice ili možda država u kojoj je povreda nastala ili država u kojoj je dijete začeto, odnosno rođeno ili država iz koje potječu roditelji po svojem rođenju, odnosno po mjestu stanovanja?
Tko je dužan utješiti majku koja jako dobro zna što se događa s njezinim djetetom tijekom trudnoće, zna kako se dijete voljelo ritati i lamatati nogama, a onda odjednom se umirilo i teško se rađalo te je možda zaostalo u razvoju govora. Majka zna da jedino njezina ljubav prema tom djetetu popravlja one navedene povrede i spriječava loš razvoj djeteta.
Ali to ne spada u Obiteljski zakon dok Zakon o umjetno potpomognutoj oplodnji dozvoljava ženi da daruje svoje jajne stanice.
Iz toga proizlazi da je majka nekakav vlasnik svojega tijela, ali dijete nije niti vlasništvo niti osoba koju može netko zaštititi. Kao da je dijete u utrobi majke u nekom zrakopraznom prostoru i kao da se u devet mjeseci s njim i s majkom i ocem ne događa ništa. Kao da stariji brat ili sestra ne znaju kako se dijete u utrobi raduje kad oni prislone uho ili ruku na trbuh svoje majke.
Svi znamo da je gazda obitelji upravo ta osoba koja provodi nekoliko mjeseci u majčinoj utrobi, to jest u zrakopraznom i vremenski praznom području. Zbog njega se ide na liječničke preglede, zbog njega se pjevaju tihe pjesmice, zbog njega se dižu krediti kako bi se nabavila dječja oprema za novorođenče i oprema za ono poslije razdoblje dok dijete još nema samo svoj ležaj. Uska je veza novorođenog djeteta s majkom, ali je još jača veza cijele obitelji s djetetom u utrobi majke.
No, jedini zaštitinik te osobe koja se ima roditi jest obitelj, jedini zaklon, jedina pomoć i ljubav.
Ako nasilnik koji je udario trudnicu ne podliježe nekom zakonu o zaštiti nerođenog djeteta, obitelj toga djeteta mora sama riješavati o postupanju prema nasilniku.
Nitko ne zna kakva je tijesna veza između žene i njezine plodonosne utrobe.
Samo majka i to dijete koje će se roditi pamtit će što su zajedno prošli prije nego što je ovo poštovano društvo označilo i zabilježilo da je neka osoba postala novi član zajednice i da, začudo, taj bespomoćni novi član odjednom dobiva i majku koja ga je rodila ako nekim zakonom nije drugačije određeno.031213 0532

Nema komentara:

Objavi komentar