utorak, 31. prosinca 2013.

Izdanak Izraelov




Izdanak Izraelov
Ime i naziv Nazaret znači izdanak.
Danas govore da grad Nazaret nije ni postojao. U biti, valjda niti nije toliko bitno gdje se točno nalazio Isus u svojoj mladosti, nije geografski toliko važno nego u biblijskom smislu je značajan naziv grada-porijekla Gospodina Krista.

Knjiga proroka Izaije, glava 11, redak 1
1 Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit' iz njegova korijena.

Knjiga proroka Izaije, glava 53, redak 1-2
1 "Tko da povjeruje u ono što nam je objavljeno, kome se otkri ruka Jahvina?"
2 Izrastao je pred njim poput izdanka, poput korijena iz zemlje sasušene. Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio.


Pobliže gledano, porijeklo je toga pojma znakovito.

1.Nazir (nazirejac) = povijesni židovski: onaj koji se izdvojio i posvetio Bogu, doživotno ili na neko vrijeme te nije smio rezati kosu, piti opojna pića, jesti neke plodove, niti dodirivati „nečiste“ stvari (primjerice mrtvace)

2.Nacar = hebrejski: posvetiti, čuvati


Knjiga Izlaska, glava 28, redak 36-38
36 "Napravi potom jednu ploču od čistoga zlata i na njoj ureži, kao što se urezuje na pečatnom prstenu: 'Jahvi posvećen'.
37 Za mitru je priveži modrom vrpcom da stoji s pročelja mitre.
38 Neka stoji na Aronovu čelu. Tako neka Aron na se preuzme nedostatke koji bi mogli okaljati sve svete prinose što ih Izraelci posvećuju. Neka uvijek stoji na njegovu čelu da za njih stječe blagonaklonost Jahvinu.


Budući Mesija se naziva Neser = Izdanak. Misli se na Izdanak od Boga, misli se na onoga koji poštuje Zakon Izraela, ali i na onoga koji se odvaja jer na latinskom jeziku pojam „nazireat“ predstavlja odvajanje, prevodi se kao lat. separationem, segregationem.


Knjiga Brojeva, glava 6, redak 1sl
1 Jahve reče Mojsiju:
2 "Govori Izraelcima i reci im: 'Ako tko, bilo čovjek ili žena, položi nazirejski zavjet te se posveti Jahvi,
3 neka se suzdržava od vina i svakoga opojnog pića. Neka ne pije ni ukiseljena vina niti ukiseljena opojnog pića; a niti kakva soka od grožđa neka ne pije; neka ne jede grožđa, ni svježa ni suha...
... ... ...
         

Mesija je Svećenik Božji za sve ljude i grad iz kojega je potekao prije krštenja na Jordanu sigurno je postojao i zvao se Svećeničkim gradom.


Evanđelje po Mateju, glava 2, redak 23
23 Dođe i nastani se u gradu zvanu Nazaret - da se ispuni što je rečeno po prorocima: Zvat će se Nazarećanin.

2013-12-31 19:05

Nema komentara:

Objavi komentar