petak, 1. kolovoza 2014.

Druga i Peta od Sedam

Zašto neki dijelovi društva, koje je uglavnom bogobojazno, odbijaju  religiozne razgovore?
„A Isus dođe u svoj zavičaj ( Nazaret) te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: 'Odakle ovomu tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin? ... Odakle mu sve to?' Tako on postade kamen spoticanja za njih! Ali im Isus reče: 'Prorok je bez časti jedino u svom zavičaju i u svojoj kući.' Zbog njihove nevjere tu ne učini mnogo čudesa.“ ( iz Evanđelja po Mateju, 13, 53-58 )
Isus je uglavnom prisutan danas u svijetu i svijet je čitav, moglo bi se reći, Isusov zavičaj u kojemu Prorok ostaje bez časti što bi moglo značiti da ostaje bez uspjeha u svom djelovanju.
Sedam crkava iz Otkrivenja slikovito prikazuju stanje u svijetu: Crkva u Efezu je hladna, u Smirni je progonjena, u Pergamu je popustljiva, u Tijatiri je pokvarena, u Sardu je mrtva, u Filadelfiji je misionarska, u Laodiceji je ohola. ( Otk 2 i Otk 3 ).
I  Hladnoj crkvi u Efezu govori Gospodin: „Poznam tvoja djela, tvoj trud i tvoju postojanost. Znam da ne možeš podnositi zlikovce: iskušao si one koji tvrde da su apostoli, a nisu, i ustanovio si da su lašci.“  Pobjedniku koji se obrati Bog daje jesti od stabla života što označava rajsko blaženstvo.
II  Progonjenoj crkvi u Smirni govori Gospodin neka se ne straši muka koje ju čekaju još vrlo kratko vrijeme jer joj sigurno neće nauditi druga smrt.
III  Popustljivoj crkvi u Pergamu govori Gospodin da je vjerna, ali da tolerira previše krivovjerja oko sebe, a ako se obrati, dobit će svoj identitet, novo ime.
IV  Pokvarenoj crkvi u Tijatiri, koja podnosi vračanje i magijanje te pokušaje upoznavanja sotoninih tajni, govori Gospodin da sve to izdrži jer će onomu koji pobijedi u toj strpljivosti dati svu vlast nad poganima.

V  Mrtvoj crkvi u Sardu govori Gospodin da misli da je živa, a mrtva je dok tamo ipak postoje neke iznimke koje će biti obučene u pobjedničke bijele haljine i njihova imena neće biti izbrisana iz knjige života.
VI  Misionarskoj crkvi u Filadelfiji govori Gospodin da drži čvrsto ono što ima, vijenac pobjednički jer će je učiniti stupom u svome hramu na kojemu će napisati novo ime Jeruzalema što znači da će imati ime Kristovo.
VII  Oholoj crkvi u Laodiceji govori Gospodin da se ulijenila u bogatstvu i neka se obrati jer će dobiti prijestolje pokraj Boga.

Nagrade su, dakle, preobilne za vjernost Proroku za kojega mislimo da je samo neki tesar iz kvarta. Izgleda da je najbolje onoj crkvi koja je misionarska i onoj koja je progonjena, te su crkve u svijetu jedine istinski religiozne. Ostale su ogrezle u grijesima, religiozne ili ne. Od savršenih sedam područja ekumene čak je pet sedmina bezizgledan slučaj. 26.07.2014.

Nema komentara:

Objavi komentar