nedjelja, 4. siječnja 2015.

Usamljena zvijezda

Tri prva kralja nekadašnje ekumene; veliki i potpuno neupućeni, a najbogatiji na svijetu, rimski imperator; čak i upravitelj posvećenoga jedinstvenog Božjeg naroda; mnoštvo učenoga naroda, silni faraonovi ljudi, najkulturniji antički filozofi, iskusni orijentalni mistici, veliki židovski svećenici  i umorni proroci, svi skupa nisu dokučili najznačajniji događaj  u povijesti svijeta, niti su bili svjesni dolaska Bogočovjeka kojemu su bili suvremenici.
Simbol opće nesvjesti i neznanja je usamljena i sjajna zvijezda repatica za koju se znalo iz proračuna da negdje u širini svijeta, neba i zemlje, postoji te da se svoj spomenutoj ekumeni i ovoj galaksiji, ovoj našoj Zemlji približava samo jedamput u bezbroj milijuna godina. Svi su za nju čuli i o njoj nagađali kao što se proriče kraj i smak svijeta.
Sve kulture oduvijek dobro poznaju astronomiju, a slabo svoje najbliže susjede. Radije gledamo gore u prazno i tražimo nešto u zvijezdama nego da pogledamo pobliže svoju majku, brata  ili nekog stranca. Zvijezde su tako jasne, a tako daleke i tajanstvene, kao ljudska duša koja sama sebe ne zna imenovati, niti zna uprijeti prstom u točno mjesto gdje se nalazi. Zvijezde su kao ljudska majušna i neznatna nada u neponovljivi slijedeći skori izlazak sunca. U toj majušnoj točki nade potpuno bedastog i nesvjesnog ljudskog bića nalazi se mizerni nagovještaj Boga Stvoritelja koji zna sve, odgovara na sva ljudska pitanja, ali samo jedno nikada ne zna unaprijed: hoće li to ljudsko stvorenje, koje toliko čezne za zvijezdama, jednoga dana u jednome trenutku kada dokuči toliko željene zvijezde, konačno postići sreću i postati pravi i potpuni čovjek?
Neki slijepo gledaju u tu zvijezdu, a mnogi je uopće nisu primijetili. Neki se zvijezde prestraše, čine pokolje. Neki načine rukama zvijezdu od zlata pa je stave na svoj kaput. Mnogi spavaju ili mirno vrše svakodnevne poslove. Nitko ne zna da je sjajna repatica u svom krajnjem dometu iskrsnula točno iznad njegove glave, obasjala baš njegovo čelo.

Samo neke priproste duše koje ne znaju astronomiju, nisu čule najnovije vijesti i ne vide što je u daljini jer gledaju čovjeka pred sobom, oduvijek znaju veliku i radosnu novost koja ih održava i obnavlja im život iz minute u minutu: rodilo se dijete, rodio se Spasitelj svih ljudi, sazreo je plod Boga u čovjeku i ispunilo se vrijeme čovjeka u Bogu.
05.01.2015. 08:08


Nema komentara:

Objavi komentar