utorak, 6. siječnja 2015.

SMIRNA, ZLATO I TAMJAN

Jesu li mudraci dogovarali i vijećali što će darovati Novorođenčetu Božjem, nije mi baš jasno, ali Bog podari Sina svoga poputbinom za život kako bi Isus, Riječ Njegova ispunio svoju misiju dobro opremljen.
Smirna je miomirisna gorka trava koja služi kao pomast,  upotrebljava se za pomazanje kao ulje kojim su se premazivali ratnici, ali i kao pomazanje za životnu inicijaciju, a također i za ukop mrtvaca, valjda i za balzamiranje. Gorka trava predstavlja Isusa kao Učitelja u žrtvi.
Zlato je Isus dobio jer se znalo da je Kralj svih kraljeva i to mu priznaju najmudriji i najbogatiji kraljevi svijeta. Zlato simbolizira Isusa kao Kralja, vladara neba i zemlje.
Tamjan je miomiris koji razgoni đavolje nakane. Tamjan služi za posvećenje ljudi i simbol je Isusa kao Svećenika naroda Božjeg i posvetitelja svega što dotakne.

Kao što Isus podučava čovjeka u velikom odricanju svojega autoriteta i poštovanju prema ljudima, tako i sljedbenici Kristovi ne smiju biti nešto više i zapovijedati ili biti licemjerni nego moraju svjedočiti Boga životom, djelima, mrtvljenjem i trpljenjem za Boga.
Također mora sljedbenik Kristov imati kraljevsko dostojanstvo, ugodno i nenametljivo vladanje, nježnost i mudrost koja svoju moć podlaže drugima.
Sljedbenik Kristov uvijek mora sebe povećivati bogoštovljem kako bi mogao prikazati svijetu tko je i što je Onaj kojega hvali, štuje i slavi.

Bog Otac opravdao je Isusa kao istinskoga Kralja, Učitelja i Svećenika jer je Isus ispunio poslanje koje su tako točno označili poganski veliki kraljevi. Gorka trava, zlato i tamjan simboli su kršćana i kršćanskoga života.
06.01.2015. 08:58


Nema komentara:

Objavi komentar