srijeda, 7. siječnja 2015.

Boga nitko nikada ne vidje

Prva Ivanova poslanica, glava 4, redak 12
12 Boga nitko nikada ne vidje. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena. 
Nije li malo neobično što ljubljeni Isusov učenik, Sveti Ivan, Evanđelist na jednom mjestu govori o Isusu, Gospodinu koji je došao u tijelu:
Prva Ivanova poslanica, glava 4, redak 2
 Po ovom prepoznajete Duha Božjega: svaki duh koji ispovijeda da je Isus Krist došao u tijelu, od Boga je.
Poslije govori kršćanima o tome kako Boga nitko nikada ne vidje. 

Nije li neobično ili možda nejasno kako može jedan od najvećih svjedoka živoga Bogočovjeka, koji je hodao po zemlji, govoriti tako? Apostol Kristov koji se u Isusa zaljubio prije nego što Ga je upoznao kada je slijedio Ivana Krstitelja, Apostol Kristov kojega je Isus odmah prepoznao kao svojega i uzljubio ponajvećom privrženošću, Apostol Kristov koji je jedini ostao pod križem na Golgoti, Apostol koji je napisao najljepše i naistinitije retke o Bogu živom i o vjeri u Isusa, Svetoga Boga i Čovjeka i koji je učio Ljubav i Božju Riječ iz prve ruke, sada govori o nevidljivome Bogu i Duhu Božjem?
I nije uopće neobično. Po Apostolu Ivanu znamo najsigurnije da Duh Božji postoji i prebiva u svakome tko ljubi druge ljude; znamo da je Duh Božji Onaj koji je ljubio Ivana božanskom ljubavlju u osobi Isusa, Čovjeka. Ako Ivan, tako tjelesni svjedok, bez zabune govori o Duhu, onda moramo promotriti vlastite zablude o tijelu i duhu, o materiji, o nevidljivome ili, kao što napominje Sveti Pavao, neraspadljivome i raspadljivome. No, Isus je uskrsnuo, tijelom se ukazivao apostolima poslije svoje tragične smrti za otkup grijeha čovječanstva. I toga uskrsloga je Isusa, Gospodina susreo Ivan Apostol. Moglo bi se reći da je Ivan vidio sve, i ljude, i čovjeka, i grijehe, i Svetoga Boga, i Duha Božjega, i duha ljudskoga i—ljubav, ljubav Božju i ljubav ljudsku. Ivan je vidio i Presveto Trojstvo, razliku između Oca na nebesima, Očeve utjelovljene Riječi, Sina Božjega i Svetoga Duha te je istovremeno vidio i Jednoga Boga koji je sve to u jednome i sve u svemu.
Ipak, Boga nikada nitko ne vidje, a znamo da ćemo Ga gledati licem u lice. No, za sada, držimo se Duha Božjega koji prebiva u onima koji Ga ljube i koji ljube i ne vrijeđaju druge ljude “... jer tko ne ljubi svoga brata kojega vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti ( 1Iv 4,20)”. 07.01.2015. 17:24


Nema komentara:

Objavi komentar