utorak, 6. siječnja 2015.

Djeca gnjeva

Djeca gnjeva ili
Svim narodima dođe Bog. Nije se znalo tisućama godina prije koji će biti čas i mjesto silaska Boga među ljude.
Znalo se o dolasku Pomazanika Božjega koji će biti Kralj naroda, veći od svih kraljeva i naroda. Netko nalik Mojsiju ili Iliji, ili oboje. Narod Ga je hvalio i očekivao. Tisuću godina prije zabilježenog Porođenja već su se bilježili hvalospjevi, zahvalnice, himni i psalmi budućem Kralju koji će povesti svoj narod u mir i blagostanje. Bilo je vrlo teško zamisliti blagostanje čitavoga svijeta, kao i danas. I danas ljudi stvore uniju, državu više manjih država i naroda kako bi pokrenuli pravednost na tome području za razliku od svega ostaloga svijeta, a već to ukazuje da će takva ambiciozna država imati i ambicioznoga neprijatelja i suparnika te tako do blagostanja neće moći doći.

Novost velika u tome je uvijek i svugdje Isus, Gospodin. Već u Psalmima plemena pjevaju:
16 (68:17) Zašto vi, gore vrletne, zavidno gledate na goru gdje se svidje Bogu prebivati? Jahve će na njoj boraviti svagda!
17 (68:18) Božja su kola bezbrojna, tisuću tisuća: Jahve sa Sinaja u Svetište dolazi!  ( Psalam 68)
Kako to onaj isti Gospodar nad vojskama iz gorućega Mojsijeva grma dolazi u Svetište, načinjeno ljudskim rukama i kraljuje vrlo konkretno i praktično? Kako od onoga što gori, a ne izgara i što je vidio Mojsije dolazi neki Poslanik, odakle? I kako vodi narod u blagostanje, uobičajeno borbama kao i svaki drugi kralj?
Dalje pjeva narod svome Kralju po Psalmu 68:
18 (68:19) Na visinu uzađe vodeći sužnje, na dar si ljude primio, pa i one što ne žele prebivati kod Boga. 
Taj Kralj će povesti sve, koji Ga žele i koji Ga ne žele, na visinu gdje će uzaći. Već se zna da je to Božanski Poslanik.

Slavni  teolog Sveti Pavao, veliki poznavalac Pisama tumači i spominje taj Psalam u Poslanici Efežanima, glava 4:
A svakomu je od nas dana milost po mjeri dara Kristova.
Zato veli: Na visinu uzađe vodeći sužnje, dade dare ljudima. 
Ono "uzađe" - što drugo znači doli to da i siđe u donje krajeve, na zemlju?
10 Koji siđe, isti je onaj koji i uzađe ponad svih nebesa da sve ispuni.
11 On i "dade" jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste , a druge za pastire i učitelje
12 da opremi svete za djelo služenja, za izgrađivanje Tijela Kristova
13 dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove:
14 da više ne budemo nejačad kojom se valovi poigravaju i koje goni svaki vjetar nauka u ovom kockanju ljudskom, u lukavosti što put krči zabludi. 

Nakon tih himana pojavljuje se premudri prorok Izaija  koji naviješta o Mariji i njezinom bezgrešno začetom Emanuelu, glava 7:
13 Tada reče Izaija: "Čujte, dome Davidov. Zar vam je malo dodijavati ljudima, pa i Bogu mom dodijavate!
14 Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel! 

Rodit će se u Betlehemu, saznalo se, ali se nije znalo kako će se zakraljiti, možda kao i veliki i skromni David, izabran kao najmanji od svoje braće:
   Jahve reče Samuelu: "Dokle ćeš tugovati zbog Šaula, kad sam ga ja odbacio da ne kraljuje više nad Izraelom? Napuni uljem svoj rog i pođi na put! Ja te šaljem Betlehemcu Jišaju, jer sam između njegovih sinova izabrao sebi kralja."  (Prva knjiga o Samuelu, 16,1 sl ).                                                                             .

A o tome kakva je to pravedna država nastala poslije porođenja Kristova i silaska Boga na zemlju, među narode, gdje narod živi u blagostanju naučava Sveti Pavao u poslanicama, npr. Efežanima, glava 2, redak 1-3
NEKAD PRIJE:
I vi bijaste mrtvi zbog prijestupa i grijeha
u kojima ste nekoć živjeli po Eonu ovoga svijeta, po Knezu vlasti zraka, po tomu duhu koji sada djeluje u sinovima neposlušnima.
Među njima smo i mi nekoć živjeli u požudama tijela svoga, udovoljavajući prohtjevima tijela i ćudi, te po naravi bijasmo djeca gnjeva kao i drugi. 
SADA:
Ef 4, 2-7
Podnosite jedni druge u ljubavi;
trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira!
Jedno tijelo i jedan Duh - kao što ste i pozvani na jednu nadu svog poziva!
Jedan Gospodin! Jedna vjera! Jedan krst!
Jedan Bog i Otac sviju, nad svima i po svima i u svima!


Nema komentara:

Objavi komentar