ponedjeljak, 22. rujna 2014.

Kome služi tvoja svjetiljka?

Puno sam pisala i razmatrala o toj svjetiljci. Nema tih okolnosti u kojima bi čovjek spustio vatru od upaljača ili svjetlo od mobitela ispod ključanice od automobila ili svojega stana jer ne bi vidio kako pogoditi ključanicu i otvoriti vrata. Zaista nikako nema smisla užgati svjetiljku, a ne poslužiti se njome.
Koja budala, primjerice, ide upaliti svjetlo koje mu nije potrebno? Kakva to mora biti okolnost da čovjek ima nešto za reći, a da mu nije važno da li ga sugovornik sluša i razumije? Ponekada palimo svjetla iz navike jer ne vidimo da nam svjetlo uopće nije potrebno niti za čitanje, niti za kuhanje večere, niti za gledanje lica koja su nam poznata i dosadila. Ali, da li možemo nešto reći nekome tko nas ne čuje i ne sluša? Ne, ne bi to bilo niti malo normalno.
Još teže ćemo nešto glasno reći što nije u biti uopće važno. Ponekad pripovijedamo sebi u bradu. Znamo da neki sugovornk  nije u pravu, ali nam se jednostavno ne da govoriti i uvjeravati ga jer mislimo da nas neće shvatiti jer je nesposoban ili smo mi nesposobni.
Često su jednostavno takve okolnosti da nemate vremena ili mogućnosti nekome nešto objasniti ili dokazati. Jednostavno mislite da to nema smisla. A što ako vas netko izprovocira? Čitav dan trudite se oko popravljanja ladice ili ormara, a netko dođe uvečer i govori vam da niste korisni? Čitav dan  tražite mogućnosti da se zaposlite ili nešto zaradite, a netko vam iz obitelji kaže da ste vjetropir.
A što ako vas djeca ne poštuju, a vi jasno vidite kako su vremena postala neozbiljna i kako će vaša djeca jako jednom nadrapati? Stare vrijednosti ostaju tradicionalno stare i dobre vrijednosti, etika, zalaganje, poštovanje...
odjednom osjećate da vam krv struji kroz mozak. Odjednom osjećate da vas je nešto razbudilo. To su sve prevažne stvari jer zašto onda vi uopće živite i postojite? Zašto ste doživjeli toliko godina, a ništa niste postigli? Zar ćete popustiti nekom novom valu i pustiti da čitav život jedan ode ututanj?
Pokušavate nekome nešto dokazati, ali taj vam odgovara da ste čitav život samo frustrirani.
Zašto ste živjeli?
Zašto ste doživjeli tolike godine?
Ne užiže se svjetiljka uzalud i ne užiže se krv za badava.
Svjetlo koje palite služi  vama da bolje vidite pročitati TV program.
Upalite svoje svjetlo drugima koji ne vide uopće niti vas, niti sve ono što vi znate. Kad upalite svoje svjetlo, tek tada će zapamtiti sve što ste rekli. Kad upalite svoje predragocjeno svjetlo, svi će spoznati ono što vi odavno znate i zbog čega živite tako kako živite.
Ali, da li vi uopće možete slijediti ono o čemu tako lijepo govorite? 22.09.2014. 20:36





Nema komentara:

Objavi komentar