petak, 17. listopada 2014.

Od čega žive Hrvati

Svome narodu bih čak i predbacila slabo sjećanje.
Kad god je bila neka frka, nikoga od nacija i država nije bilo. Bili su neki lobiji, neki poštovani pojedinci, ali ovaj narod nikada državu prijateljicu nije imao koja bi se izjašnjavala kao pokroviteljica Hrvata ( za razliku od Svetog Putina koji se prikazuje kao zaštitar našim susjedima, primjerice).
Kad je bilo Proljeće, ugušivalo se.
Kad je bio Domovinski rat, moralo se samo slikati.
Sada, kad je veliki sudski proces, govori se kako je bilo čak i stotinu ubojstava po svijetu, a ne samo ovo jedno. A Goli? Na tisuće.
Svome bih narodu predbacila mentalitet potlačenosti. Ne možemo mi shvatiti da je Hrvat uvijek uzdao se samo u se i u svoje kljuse. Da imamo sve što nam nitko oduzeti ne može jer čija je zasluga da smo još ovdje? Samo Hrvata. Što onda riskiramo ako slijedimo samo sebe i svoje najiskrenije hrvatsko mišljenje? Nema rizika, možemo samo dobiti. Sve što druge nacije mogu izgubiti, mi nikada nismo niti imali, niti željeli. Nemaju nas, bilo tko, čime ucijeniti, ali jako dobro znaju da ne trpimo nepravde i da se raspekmezimo od jada kad nam zadaju niske udarce. I tada se povlačimo jer gdje još danas poštenje vlada?
Ima, naravno, poštenih ljudi. Ali čim se nameću svojim poštenim namjerama, gube. Jer nije pošteno uopće nametati se. Upravo u hrvatskoj nenametljivosti krije se opstanak nacije.
Nije bitno nama hoće li nas držati strašljivcima ili budalama. Mi se bavimo sami sobom. Kažu da smo nesložan narod, a ja ne znam niti jednu naciju koja tako diše kao jedan. Mnogi pokušavaju na razne načine, ali hrvatski specifikum nigdje drugdje ne postoji i ni sa kime se Hrvati ne mogu ujedinjavati, niti mogu u kakve alijanse pristupati dragovoljno.
No, kao što današnje Evanđelje po Svetom Luki kazuje, malo je Isusu sljedbenika među vukovima. Da nas ne drži Gospodin, kako bi Hrvati opstali? Nema šanse jer slike budućnosti u Hrvata oduvijek su bile porazne u povijesti. Malo je Hrvata, ali Bogu dovoljno.

18.10.2014. 07:25

Nema komentara:

Objavi komentar