nedjelja, 2. veljače 2014.

Vjetar promjene




Čudna biljka, taj naš kapitalizam kojim zovemo sve promjene koje se događaju na ovim prostorima od kada više nema stare Juge. Tada smo se dičili komunističkim otvorenim uređenjem. Poslije se saznalo da smo bili velika i priznata politička figura u svijetu.
Danas još nismo izišli iz socijalističog samoupravnog mentaliteta i veliku demokraciju koju smo dobili sa zapada vrlo često zloupotrebljavamo ili je ne želimo jer je ona stigla zajedno s velikim kriminalom, kao da to sve skupa mora uvijek ići zajedno.
Ne bi li bilo jednostavnije prihvatiti demokraciju punim plućima umjesto da očajavamo zbog nesposobnosti i korumpiranosti koje su počele prevladavati ovdje kao i u svijetu? Zašto misle neki ljudi da je bolje žrtvovati tu našu mladu demokraciju i ponovo zatvoriti umove u onaj stari mentalitet kojim se čovjek ne oslobađa i ne može se osposobiti za normalan život i stvaralački rad?
Ne valja nam velika novina, teško nam je sazrijevati, neda nam se pokrenuti iz osamdesetogodišnje učmalosti. Komunistički otvoreni sustav ne može se nikako više vratiti, ma koliko bili jugonostalgični; to se neće dogoditi jer nova i mlada demokracija je uzela maha u nas iako ju ne znamo živjeti.
Ne treba žaliti za loncima i po kojom narančom, to jest za sitim trbuhom samo zato jer smo nesposobni preživjeti - u slobodi.
2014-02-03 07:11

Nema komentara:

Objavi komentar