četvrtak, 3. travnja 2014.

Zdravo, Tijelo Kristovo

Pojam “sloboda” ne može nekako stajati sam od sebe. Doslovno se prevodi kao dodavanje gornjega sloja. Očigledno jest da gornji slojevi ne teže oduzimanju doljnjih slojeva, ali sve teži k dodavanju nečega preko granica koje ne moraju biti vidljive, ali su nešto preko čega sve teži krenuti. Gledano u najpozitivnijem smislu. I pojam sloboda uvijek držimo pozitivnim pojmom koji ima samo jednu suprotnost—ropstvo.
Ako kažemo da težimo uvijek slobodi i još većoj slobodi, vjerojatno mislimo reći da je nemamo, to jest da smo zarobljeni.
Kada kažemo da želimo slobodu, drugi oko nas misle da odprilike razumiju kako se osjećamo jer čovjek uvijek teži k višemu i onome što je gore, odnosno teži sam sebe nadići ili nešto prebroditi. Drugim riječima, čovjek nikada nije dovoljno slobodan da ne bi poželio još veću slobodu.
Tko nije u duhovnosti pomaknuo svoja ograničenja, taj nužno u toj potrazi putuje u grijehe pohlepe, oholosti, požude očiju i srca i uglavnom pretjeruje u želji za slobodom. Čak je i Isusu došlo do pameti da postoje te mogućnosti kada ga je Sotona bezuspješno iskušavao. Isus je u svojoj duhovnosti znao da živi o riječi Oca svojega i da Ga je opasno iskušavati te da se je samo Ocu na nebesima poželjno pokloniti. Isus ne govori o slobodi nego o izbavljenu iz ropstva.
Ako, dakle, poželimo slobodu, bilo bi zanimljivo pokušati prijeći prag preko kojega se dolazi u to stanje, a to je život od Kruha nebeskoga. Kada živimo od Tijela Kristova, dobro je spoznavati i ponoviti ponekad da nam je takav život ok te da stare težnje za nekom slobodom više nemaju nekoga smisla i da više ne moramo težiti k tome da nadiđemo sebe nego da ustrajemo u onome načinu života kojega već postižemo, a to je skroman život u Božjoj blizini. Tada i možemo vrlo brzo spoznati razliku između klanjanja Bogu i straha od onih ljudi i slojeva koji nam na neki način pokušavaju pokazati da su nam nadređeni, to jest da smo mi podređeni nekome ili nečemu. Klanjanje Bogu nije podređenost iako izgleda slično i čak se često čovjek izražava po starinskome jeziku okupacijskih sila pa kaže da je podređen Bogu, čak veli i da Mu je rob, ali kada to čovjek pomisli, već i sam izražava da je ta podređenost čovjekova slobodna odluka. 03.04.2014. 20:39


Nema komentara:

Objavi komentar